Davenport: EU će insistirati na formiranju ZSO

Zajednica srpskih opština je važan deo obaveza u okviru Briselskog sporazuma, ističe šef Delegacije EU u Srbiji, Majkl Davenport. Evropska unija (EU) će insistirati na primeni dela Briselskog sporazuma koji se tiče osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu.

"ZSO je važan deo obaveza u okviru Briselskog sporazuma i dijaloga Beograda i Prištine i mora da dođe do implementacije tog dela sporazuma. Teško mi je da vam kažem kada će to biti moguće, ali mogu da vam kažem da će EU insistirati na implementaciji i ovog dela sporazuma," rekao je Davenport, gostujući na Radio-televiziji Vojvodine.

Davenport je rekao da će delegacije Beograda i Prištine i ove nedelje razgovarati o primeni nekih odredaba sporazuma, kakva je odredba o katastrima.

Upitan o poglavlju 35 o Kosovu u pregovorima Srbije sa EU, Davenport je rekao da je sada na Srbiji da sprovede detaljne obaveze i uputstva iz tog poglavlja i nastavi dijalog sa Prištinom.

Kada je reč o poglavljima 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost), Davenport je rekao da ne vidi razlog zašto ona ne bi bila otvorena do kraja godine.

"Naravno da postoje neki izazovi i prepreke, ali sam siguran da ćemo ih prevazići," rekao je ambasador EU, odgovarajući na pitanje da li trenutni odnos Srbije prema Haškom tribunalu, i to što Beograd traži da se presuda lideru radikala Vojislavu Šešelju odloži do završetka izbornog procesa, mogu uticati na proces integracija.

Davenport je ponovio da je značaj saradnje Srbije sa Haškim tribunalom i dalje od velikog značaja.

Šef delegacije EU rekao je i da Brisel mora da nađe rešenje za izbegličku krizu i da se s tim problemom adekvatno uhvati u koštac na mnogo bolji način.

"Mislim da je bitno da dođe do efikasnije kontrole granica, što je čini mi se, bitno za održavanje šengenskog sistema," rekao je Davenport.

Davenport je naveo da kada se govori o zatvaranju granica, nije reč o ukidanju prava u okviru Šengena, već da je reč samo o većem stepenu kontrole izbeglica i migranata.

Ambasador EU je rekao da je dobro da Srbija redovno učestvuje u razgovorima oko rešavanja tog problema i da razume o čemu je reč, kao i da je dobro što je tim povodom predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, bio juče u Briselu.

Davenport je ocenio kao dobro to što je premijer Aleksandar Vučić rekao da je Srbija spremna da učestvuje u rešavanju problema izbeglica, iako nema obavezu, jer nije članica EU.

Prema Davenportovim rečima, taj predlog Srbije treba da bude predmet detaljnih diskusija.

Upitan kako reaguje na naslove u medijima da je ovde da ruši vladu, Davenport je rekao da je njegov jedini mandat kao ambasadora EU da pomogne Srbiji da ide što brže na putu evrointegracija.

RTS/Beta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.