Pred vratima Nova godina: Pokloni koji ljubav znače

Najslađa dilema pred novogodišnje i božićne praznike je šta pokloniti članovima porodice, prijateljima, kolegama… Ukusi različiti, predloga mnoštvo, ali često i pravih ideja fali. Ipak bi to trebalo da budu pokloni koji su interesantni, jednostavni, pre svega – odabrani s ljubavlju. I dalje nemate ideju šta bi to tačno moglo da bude? Ne očajavajte! U narednim redovima, od naših čitateljki – Ivane Dobrić i Milijane Pantić, ali i novinarki naše redakcije – čak pet predloga za nesvakidašnji, lep, ručno rađen poklon.  

Ukrasi za jelku i podmetači za čaše

Stari predmeti, koji više nemaju namenu, mogu, ipak, da budu i korisni i lepi. Takav je slučaj i sa starom sijalicom, tvrdi naša čitateljka i ljubiteljka rukotvorina Ivana Dobrić. Uz želju da poklonite nešto korisno i lepo, a da to istovremeno čuva životnu sredinu, probudi svest o ekologiji, Ivana predlaže kako da staru sijalicu pretvorite u jedinstven ukras za jelku, te joj date "novi sjaj"!

"Ne bacajte stare sijalice, nego ih ofarbajte. Boja nije važna, niti proizvođač, a ono što ja obično koristim jeste farba na vodenoj bazi. Bitno je da se sijalica svuda podjednako ofarba u više slojeva i da se boja i površina ujednače. Nanese se jedan sloj, a nakon sušenja – drugi, i tako – dokle god je potrebno. Potom sledi dekupaž, ili lepljenje detalja sa salveta," objašnjava Ivana.

Šta je tu važno?

"Pronađite odgovarajuć detalj na salvetama, to može da bude i nešto što ima veze sa novogodišnjim praznicima. Detalj isečete, stavite na, sada već ofarbanu, površinu sijalice, a lepkom, takođe na bazi vode, prethodno blago razređenim – premažite isečak," odgovara Ivana i dodaje:

"Kada se sve osuši, sledi premaz od laka, naravno, na bazi vode, koji se ne razređuje. Kada premažete sijalicu, dok je lak još uvek vlažan, možete da nanesete šljokice, cirkone, u skladu sa prazničnim raspoloženjem. Na sijalicu možete kasnije da dodate i mašnice od satenskih traka, končić kojim bi se novi ukras kačio na jelku."

Ne sviđa vam se predlog za ukras za jelku? Isti materijal možete da iskoristite za još jedan poklon!

"Na stare CD-ove nanesite farbu i detalje koji vam odgovaraju, a na način na koji ste to uradili sa sijalicama, i dobićete podmetače," dodaje naša sagovornica.

Heklani grejači za šolje i graničnici za knjige

S obzirom na to da je meterološki minus u jeku, te da su čajevi sada omiljeno piće, nekada Mitrovčanka, a sada Zvečanka, zaljubljenica u hekleraj, Milijana Pantić, za novogodišnji poklon predlaže grejač za šolju.

Šta je potrebno za ovaj poklon, sem strpljenja i osnovnog znanja u heklanju?

"Heklica, naravno. Ja imam jednu staru preko 50 godina – prenosila se sa kolena na koleno. Takođe, i jedno malo dugme i nešto vunice," objašnjava Milijana i dodaje:

"Grejač možete da heklate najjednostavnijom metodom, kao što je, takozvani, mrtvi bod, ili petlja. Heklate ga u obliku trake, čiju dužinu merite na osnovu šolje. Dužina trake bi trebalo da bude tolika da obavije gotovo celu šolju, ali i da ostane deo slobodnog prostora, kako bi se sa jedne strane ušilo dugme, a sa druge, naheklao deo u koji će ući dugme."

Ima prostora i za maštu, ističe naša sagovornica:

"Naravno, na sam grejač, možete da dodate i detalje, ušijete neki od amblema koji ste skinuli sa stare odeće, ili isheklate neki detalj, primera radi, pahuljicu, Sneška Belića, kapicu Deda Mraza."

A kako u ovo doba godine dobar deo nas vreme provodi kući, često uz dobru knjigu, naša sagovornica predlaže još jedan poklon – graničnik za knjigu.

"Isheklate, nazvala bih to – tanku pertlu, dužine 25 petlji, sa dva reda. Na gornji deo doheklajte deo u obliku većeg kruga,  a na donji deo – manjeg. Na veći deo zašijte veće dugme, na manji – manje. Ovo je, pre svega, korisno da se zna koji će kraj biti donji, a koji gornji. Na delove sa dugmadima, umesto njih možete da dodate i neki drugi detalj, kao što je, na primer, cvet, ili oblik brkova, ukoliko je poklon za muškarca. I eto, još jedan lep poklon," objašnjava ona.

"Lampo-tegla"

Na kraju, i predlog naše redakcije.

Kako je kafa najpotrošnija roba novinara, staklene tegle raznih proizvođača ovog napitka "krase" police i naše redakcije. Opcija reciklaže stakla ne postoji, za sada, te je jedan od načina da sačuvamo životnu sredinu, kao što je i istakla naša sagovornica s početka teksta – da osmislimo nešto lepo i korisno. Neka to ovog puta bude lampa – još jedan poklon za one koji cene trud.

A evo "recepta" – staklenu teglu isperete i potopite u vrelu vodu, kako bi se uklonile etikete. Nakon uklanjanja etiketa, teglu posušite krpom. Potom njenu unutrašnjost premažite, mi smo se odučili – belom farbom, tako da boja bude ujednačena. Višak odlijte nazad u konzervu sa farbom, a spoljašnost tegle obrišite kako ne bi ostali tragovi boje. 

Nakon sušenja, na poklopac tegle napravite rupu dovoljne veličine da kroz nju možete da provučete novogodišnje lampice.

Budite oprezni kod odabira istih, jer za lampu to moraju da budu kvalitetnije i one led, jer se znatno manje greju od ostalih. Predostrožnosti radi, ni ovaj uređaj ne ostavljajte uključen kada odlazite na spavanje, ili kada niste u kući.

Lampice ubacite u teglu, zatvorite je poklopcom, isprobajte da li rade – spreman još jedan poklon!

Dakle, četkica i heklica u ruke, nešto farbe, laka, vunice, po koja salveta, ne zaboravite teglu i lampice – i eto poklona za vaše voljene. Da, i mnogo ljubavi! Ali to već imate! Požurite, Nova godina nam je pred vratima!

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.