Mur pozvao Prištinu da ukine takse i preneo „posebnu poruku“ Londona

Haradinaj i Mur sastanak
Foto: Fejsbuk profil, Ramuš Haradinaj

Nakon nedavne posete američke i nemačke delegacije, sa kosovskim zvaničnicima danas se sastao i generalni direktor za politička pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Ričard Mur. Britanski zvaničnik izneo je zahtev za ukidanje taksi ali i preneo „posebnu poruku“ Londona kosovskom premijeru. Koja je posebna poruka, za sada je nepoznanica.

Visoki britanski zvaničnik prvo se sastao sa kopredsedavajućima kosovskog pregovaračkog tima Fatmirom Ljimajem i Špendom Ahmetijem. Nakon završenog sastanka, Ljimaj je izjavio da su razgovarali o pripremama za dijalog na osnovu nedavno usvojene Platforme za dijalog.

„Objasnili smo mu sadržaj platforme i takođe smo ga upoznali sa nekim temama koje u prošlosti nisu bile dovoljno razmatrane za sporazum sa Srbijom. Dobili smo punu podršku od predstavnika britanske vlade. Velika Britanija podstiče i podržava napore za dijalog i učešće Kosova u razgovorima kako bi se postigao sporazum“, rekao je Ljimaj, prenosi Telegrafi.

Ahmeti: Britanija očekuje „priznanje Kosova od strane Srbije“

Drugi kopredsedavajući pregovaračkog tima Špend Ahmeti nakon ovog sastanka poručio je da je Britanija jasno stavila do znanja da je ono što očekuju od procesa dijaloga „priznanje Kosova od strane Srbije“.

Sa druge strane, ovaj britanski zvaničnik zatražio je od kosovskih institucija da suspenduju takse, potvrdio je Ljimaj, navodeći da „svako ko dolazi traži na diplomatski način da se uklone barijere – suspenduju takse i nastavi dijalog, “ – što, po njegovoj oceni, „nije dobro“.

„Pokušavamo da im objasnimo da uslovljavanja nisu dobra u dijalogu. Stav svih prijatelja je da se pronađe put da se da mogućnost dijalogu, i to nam stalno govore i u Prištini i u Briselu“, dodao je.

„Posebna poruka“ Londona za kosovskog premijera

Pre sastanka sa Ramušem Haradinajem Mur je u izjavi za Kljan Kosova poručio da iz Londona donosi „posebnu poruku“ koju će preneti upravo kosovskom premijeru.

Ubrzo po završetku sastanka Haradinaj se oglasio na Fejsbuku, poručivši da je od britanskog zvaničnika zatražio „kontinuiranu podršku Britanije za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama“, dok je Mur „potvrdio podršku Kosovu u svim važnim procesima na evropskom putu Kosova“.

Istakao je posvećenost Kosova za „postizanje konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom koji bi doveo do uzajamnog priznanja u okviru postojećih granica“. Ali sa druge strane, nije saopštio koja je to „posebna poruka“ Londona za Kosovo.

Mur, odnosno britanska ambasada se nisu oglašavali nakon sastanka.

Ramuš Haradinaj se sastao danas i sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom, sa kojim je razgovarao o ekonomskom razvoju i bezbednosnim pitanjima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.