Petrović u otvorenom pismu Vučiću: „Mislio sam da ćete posle ubistva Ivanovića prestati sa lažima koje se odnose na crtanje meta“

Slobodan Petrović SLS
Foto : Printscreen fb KosovaPress

Predsednika SLS-a Slobodana Petrovića predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je nekoliko puta da je njegovim glasom, za kojeg tvrdi i da je „jedan u pet miliona“, izglasana platforma u Prištini koja je katastrofa i za ceo Balkan. Pripisuje mu se i podrška „vojsci Kosova“. Predsedniku Srbije Petrović je danas poslao otvoreno pismo, navodeći da on „danima, nedeljama i mesecima obmanjuje javnost“. Demantovao je navode da je glasao za kosovsku platformu za dijalog sa Srbijom, da je obezbedio kvorum za sednicu na kojoj je ona usvojena, glasao za formiranje Vojske Kosova i organizovao proteste #1od5miliona u Gračanici. „Iskreno, mislio sam da ste posle ubistva Olivera Ivanovića naučili lekciju i da ćete prestati sa lažima koje se odnose na etiketiranje i crtanje mete vašim političkim protivnicima, ali sam izgleda pogrešio u tome“, poručio je Petrović.

Otvoreno pismo prenosimo u celosti:

Poštovani gospodine Vučiću,

Obraćam Vam se ovim otvorenim pismom, ne zbog Vas lično, nego pre svega zbog javnosti koju danima, nedeljama i mesecima obmanjujete tako što očigledno svoje, kao i neuspehe Srpske liste, pokušavate da opravdate time što napadate mene.

Ne želim da ulazim u to da li to radite svesno i namerno ili Vas neki organi, Vaši savetnici ili predstvnici Srpske liste pogrešno informišu, ali mislim da nije ozbiljno da predsednik jedne države iznosi neistine i obmanjuje javnost.

Samo u poslednjih nedelju dana ste moje ime pomenuli tri puta i sva tri puta ste izrekli neistine.

1. Rekli ste da sam ja kao poslanik u Skupštini Kosova glasao za kosovsku platformu za dijalog i da je moj glas bio odlučujući. – Istina je da nisam glasao ni „za“ niti „protiv“, već sam bio uzdržan, što se vrlo lako može proveriti.

2. Rekli ste da sam pored toga što sam glasao „za“ takođe i obezbedio kvorum za sednicu Skupštine Kosova na kojoj je usvojena ta platforma. – Istina je da je na toj sednici bilo prisutno dovoljno poslanika za kvorum i bez mene, što se takođe vrlo lako može proveriti.

3. Rekli ste da sam ja pajtos Dragana Đilasa i da podržavam proteste 1 od 5 miliona. – Istina je da Dragana Đilasa ne poznajem lično, niti sam ikad s njim razgovarao, niti sam ga ikad video, sem na televiziji. Pre desetak dana sam javno obećao da ako neko dokaže da ja ili Dijana Živić ministarka poljoprivrede u Vladi Kosova, za koju neki Vaši ministri tvrde da je ona organizator protesta 1 od 5 miliona u Gračanici, imamo bilo kakve veze sa protestima 1 od 5 miliona, da ćemo oboje podneti ostavke i da se više nikada nećemo baviti politikom. Ovim ne želim da se Vama ili bilo kome pravdam, već samo dokazujem da govorite neistinu.

Svakako da se slažem sa pojedinim zahtevima sa tih protesta 1 od 5 miliona, a posebno sa zahtevima u kojima se traže odgovori na pitanja ko je ubio Olivera Ivanovića i šta znači razgraničenje, ali budite sigurni, a i Vi to dobro znate, da kada bi Samostalna liberalna stranka organizovala protest 1 od 5 miliona, u Gračanici bi bilo nekoliko hiljada ljudi, a ne petoro-šestoro.

Mogao bih da se vraćam mesecima unazad da nabrajam i ostale Vaše neistine o meni, kao što je ona da sam u Skupštini Kosova podržao formiranje vojske Kosova iako sam toga dana kad se glasalo o zakonima koji se odnose na Bezbednosne snage Kosova bio u Parizu, ali nadam se da je za sada i ovo dovoljno.

Iskreno, mislio sam da ste posle ubistva Olivera Ivanovića naučili lekciju i da ćete prestati sa lažima koje se odnose na etiketiranje i crtanje mete vašim politički protivnicima, ali sam izgleda pogrešio u tome.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.