Srpska lista i Petković osudili napad na Elektrokosmet: Napad odgovara onima koji žele destabilizaciju

elektrosever distribucija
FOTO: KoSSev

Nakon sinoćnjeg bombaškog napada na EleketroSever, ali i ocene kosovskog ministra unutrašnjih poslova da iza napada na Severu stoje „srpske paralelne strukture“, stigle su osude Srpske liste i Petra Petkovića.

„U ime Srpske liste najoštrije osuđujemo sinoćni napad na objekat Elektrokosmeta u Кosovskoj Mitrovici, prilikom koga je načinjena materijalna šteta. Želimo da istaknemo da su ovaj napad i podizanje tenzija protivne interesima našeg naroda na severu Кosova i Metohije. Pozivamo nadležne organe da pažljivo sprovedu sve potrebne istražne radnje i osiguraju bezbednost građanima. Nećemo dozvoliti bilo kome da ugrozi bezbednost na severu КiM!“ – poručila je Srpska lista.

U sličnom tonu na Tviteru je reagovao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, uz ponavljanje da je energetski sporazum iz Brisela obezbedio srpskoj kompaniji Elektrosever stabilno i samostalno snabdevanje strujom, ali i Srbima „prekopotrebni mir“.

„Napad na Elektrokosmet odgovara samo onom ko želi destabilizaciju na terenu i kome ne odgovara da sever ima samostalan sistem snabdevanja. Zato bi političarima iz Prištine bilo bolje da ne optužuju Srbe koji sigurno neće da rade ništa u korist svoje štete“, osvrnuo se na prozivke Dželjalja Svećlje.

Na zgradu Elektrodistribucije Srbije, odnosno još uvek Elektrokosmeta, sinoć oko 22:40 bačena je ručna bomba, koja je oštetila vozila na parkingu. Istovremeno je nestala i struja.

Incident se dogodio nakon što je ove nedelje u Briselu postignuta tzv. mapa puta za sprovođenje preostalog dela sporazuma o energetici Beograda i Prištine iz 2015, godine koji se odnosi na deo registracije kompanije na Severu „Elektrosever“, koja će raditi u okviru kosovskih zakona. Istovremeno, GI „Srpski opstanak“, najavio je za večeras protest u centru Kosovske Mitrovice „Ko gasi svetlo na Severu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.