Ninić: Srbina iz Leposavića uhapsili srpski službenici na Jarinju, nepravedno optužen za rušenje ustavnog poretka, dovode ga u vezu sa paljenjem automobila, ranjavanjem Srba…

Doskorašnji pripadnik Kosovske policije, D. N, uhapšen je od strane SBPOK-a, prošlog ponedeljka na prelazu Jarinje a potom mu je i određen 30-dnevni pritvor. Tereti se za krivična dela u vezi sa rušenjem ustavnog uređenja i da je kao deo kriminalne grupe, navodno doprineo ranjavanju i napadima na Srbe na Kosovu, paljenju automobila „u cilju podmetanja srpskom stanovništvu“, kazao je za KoSSev njegov advokat, Ivan Ninić.

Tvrdi da je D. N, nevin, te da režim u Beogradu i službe bezbednosti „nastavljaju progon Srba, koji ne podržavaju Srpsku listu, Radoičića i Vučića“. Sa druge strane, kaže da je njegovom klijentu zapaljena kuća nakon što je preregistrovao vozilo na RKS, a da je sve eskaliralo nakon što je supruga odlučila da se kandiduje za predstojeće lokalne izbore na Severu Kosova ispred PKS.

Advokat Ivan Ninić, izvestio je javnost o hapšenju D. N. juče u seriji objava na Tviteru. U današnjoj izjavi za KoSSev govorio je detaljnije o tome šta se njegovom branjeniku stavlja na teret, te gde se on sada nalazi.

Kaže da je njegov klijent radio 20 godina kao pripadnik Kosovske policije, ali i da je razdužio uniformu i dao otkaz tokom masovnog napuštanja kosovskih institucija novembra meseca prošle godine.

Zvanični Beograd je onima koji su tada izašli iz institucija, ponudio ugovore, a D. N je, navodi Ninić, privremeno radno angažovan u Opštini Leposavić.

„Samo on u aprilu poslednju platu nije primio, što je bio uvod u hapšenje“, otkriva advokat ovog bivšeg policajca.

Kako Ninić tvrdi, D. N. se bez problema 10. aprila ujutru registrovao na Jarinju sa kosovskom ličnom kartom, vozačkom i saobraćajnom dozvolom. Međutim, srpski službenici su mu po povratku iz Kragujevca, oko 20:25, na istom prelazu zatražili srpsku ličnu kartu, koju, kako kaže, on kod sebe nije imao.

„‘Jesi li ti Šiptar?’, pitali su ga na Jarinju, uz komentar: ‘Sada će doći naš šef da ti donese srpsku ličnu kartu'“, opisuje Ninić ono što mu je D. N. posvedočio.

Tvrdi da je D. N. tada na ovom prelazu bio zadržan sve do 23:20 i to zajedno sa svojom suprugom, da bi se potom pojavili policajci u civilnoj odeći, ali navodno fantomkama na glavama, koji su mu stavili lisice.

Ninić otkriva i da navodno ova lica nisu pokazala svoje legitimacije, te da su ga sproveli do Beograda.

„U prostorijama, za koje ne možemo da tvrdimo da li pripadaju BIA-i ili SBPOK-u, krenulo je pisihičko maltretiranje i ponižavanje: ‘Jesi li radio u Kosovskoj policiji?’, ‘Je li voliš ovu državu?’, ‘Radiš li protiv države?’, ‘Za koga radiš u Prištini?’, ‘Imamo informacije da radiš za prištinske strukture i službe'“, dodaje Ninić.

Tvrdi da je D. N. potom dobio rešenje o zadržavanju, a da je dan kasnije, u utorak, 11. aprila, bio izveden pred višeg javnog tužioca u Beogradu, gde je i saslušan.

Tada je njegovom klijentu saopšteno da mu se na teret stavljaju dva krivična dela – Udruživanje radi vršenja protivustavne delatnosti i pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja – za koje je propisana kazna zatvora do 10 godina.

„Stavlja mu se na teret da je u periodu od novembra 2022. godine do aprila ove godine bio član organizovane kriminalne grupe koja je formirana radi protivustavne delatnosti i pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja“, kazao je Ninić.

Navodno je u pitanju grupa koju čine još četiri osobe srpske nacionalnosti, ali i još dva Albanca.

„Prilikom saslušanja D. N. se izjasnio da od svih tih lica poznaje samo jedno – koje je svojevremeno lišio slobode kao pripadnik Kosovske policije, zbog ilegalnog transporta drva“, dodao je Ninić.

„Ne samo da nije bio član organizovane kriminalne grupe, nego i ne može da bude član sa licima koja mu uopšte nisu poznata

„Tužilac tvrdi da je D. N. ‘umnožavao i rasturao materijal kojim se poziva na nasilnu promenu ustavnog uređenja Srbije“, odnosno poziva na preregistraciju vozila i na iseljenje sa teritorije KiM“, naglašava Ninić, navodeći da je njegov klijent prvi put video ovaj materijal na saslušanju.

Takođe se tereti da je prikupljao i davao podatke albanskim strukturama, kako bi „izazvali revolt stanovništva prema srpskoj vlasti i organima“, dodaje.

Smatra da se D. N. „prilično neodređeno i uopšteno“, pripisuju nedavni događaji u vezi da paljenjem automobila na Severu Kosova „u cilju podmetanja paljevina srpskom stanovništvu, a radi njihovog procesuiranja“.

„Tereti se da je informacije ustupao Prištini radi procesuiranja Srba za navodne požare koje oni nisu podmetnuli, pritom bez određivanja o kojim je automobilima reč, kojeg datuma i kako je učestvovao“, dodaje sagovornik KoSSev-a.

Kaže i da se njegovom klijentu i drugima stavlja na teret da su navodno doprineli nemirima i neredima januara meseca na Severu Kosova.

„Ono što nas posebno zabrinjava je da se ovoj grupi pripisuje da je svojim aktivnostima doprinela ranjavanju i napadima na Srbe na Severu Kosova. Pre svega misli se na Miloša i Stefana Stojanovića, Stefana Tomića, Lazara Milutinovića i Miljana Delevića koji su doživeli fizičke napade i neprijatnosti i pucnjave upotrebom vatrenog oružja u januaru ove godine“, rekao je.

Kaže da su ove optužbe šokirale njegovog klijenta, ali i porodicu i prijatelje.

„Ne samo da D. N. nije rušio ustavni poredak Srbije, štampao letke, pucao i palio vozila, nego je doživeo da mu nedavno NN lica zapale kuću, samo zbog toga što je 01. septembra prošle godine, među prvima, registrovao svoj auto na kosovske tablice, jer mu je istekla registracija“, tvrdi ovaj advokat.

On smatra da je hapšenje D. N. akt odmazde i revanšizma, navodno od strane zvaničnog Beograda, a zbog toga što je, kako dodaje, njegova supruga prihvatila kandidaturu za odbornika, na predstojećim izborima na izbornoj listi Partije kosovskih Srba, u opštini Leposavić.

„Onog trenutka kada je I. N. pristala da bude kandidat, tog momenta su pojačani pritisci na samu porodicu N. Ti pritisci dolaze od strane predstavnika Srpske liste, od strane SNS-a… I sada se tzv. Srpska lista obračunava sa svakim ponaosob“, poručio je.

Klijentu ovog advokata, sada preti 10 godina robije „za izmišljeno delo“, kako to Ninić kaže, nasilne promene ustavnog uređenja:

„I to od strane onih koji su sve institucije, mic po mic, predali Albancima, pogazili stotinu puta Ustav i uništili život svakoga ko im se ne povinuje na Severu Kosova“.

Ninić je potvrdio za KoSSev da je njegovom klijentu određen pritvor do 30 dana, ali i kaže da veruje da će on biti mnogo duži.

„Tužilaštvo je planiralo da sasluša još 14 lica, među kojima su i navodni članovi ove organizovane kriminalne grupe. Tu su i dva građana albanske nacionalnosti za koje ne verujem da će tako lako biti dostupni organima i vlastima u pravosudnim institucijama u Beogradu“.

On ujedno tvrdi da će devet lica biti saslušana u svojstvu svedoka, a među kojima su njih pet visoki funkcioneri i čanovi Srpske napredne stranke koji su zaposleni u Opštini Leposavić.

„Jasno je u kom pravcu sve ovo ide. To je pravac zastrašivanja, progona jedne porodice, samo zbog toga što drugačije misli, što je odlučila da učestvuje na lokalnim izborima za odbornike u opštini Leposavić i ovo je poruka svakome ko bude krenuo putem porodice N. – kako može da prođe. Prvo će biti lišeni svog radnog mesta u prištinskim institucijama, uz poziv Srbije da na taj način pokažu lojalnost, nakon toga će da dobiju štap i šargarepu od Aleksandra Vučića i vlasti u Beogradu. A ukoliko budu neposlušni biće im uskraćena i zarada“, kazao je Ninić.

Kaže da je svog branjenika posetio u Centralnom zatvoru, te da se „dobro drži“.

„Nije klonuo duhom, kaže izdržaće koliko god treba, jer nikada nije rušio svoju državu. Ogorčen je jer mu je posle 20 godina rada država uzela koru hleba i sada Milan Radoičić određuje da li će njegova deca imati šta da jedu“, rekao je.

Kaže da mu je D. N. postavio pitanje – „Je li mi što nismo za Srpsku listu imamo pravo da dišemo?”, a da na isto nije mogao da mu odgovori.

„Ali sam mu obećao da ćemo se boriti protiv ovog montiranog političkog progona i da ćemo pobediti! Ovo je, nažalost, realnost danas na severu Kosova!“, poručio je Ninić.

„Pored paljenja kuće i uskraćivanja zarade porodice N, ovo hapšenje je zaista vrhunac kulminacije progona jedne porodice i ovo je jedan ne modus operandi, već modus vivendi načina funkcionisanja i na koji vlast u Beogradu tretira Srbe sa KiM, posebno na Severu, gde je državna politika takva da svi oni treba da budu, ne samo glineni golubovi, nego i robovi i sredstvo za potkusurivanje i ostvarivanje viših političkih ciljeva u sukobima, koji navodno tinjaju između vlasti u Prištini i Beogradu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.