Srbija: Devetoro preminulo, 295 novozaraženih, Kosovska Mitrovica jedna od lokacija za laboratoriju koja bi testirala PCR metodom

U Srbiji je do 15 časova registrovano još 295 novih slučajeva infekcije koronavirusom, devet osoba je preminulo, dok je 3.315 pacijenata hospitalizovano, saopštila je na konferenciji za medije republičkog Kriznog štaba premijerka Ana Brnabić.

Od početka pandemije u Srbiji je preminulo 614 osoba. Nakon današnjeg preseka procenat smrtnosti je 2.27%.

Prema poslednjim podacima na respiratorima se nalazi 132 pacijenata.

U Srbiji je na koronavirus poslednjih 24 časa testirano 9.858 osoba.

Do današnjeg dana u Srbiji je potvrđeno ukupno 27.033 slučajeva infekcije. Do sada je testirano 713.104 uzoraka.

Danas je hospitalizovano 287, a otpušteno 390 pacijenata zbog čega je, kako je navela premijerka, opao pritisak na zdravstveni sistem zahvalivši se građanima na odgovornom ponašanju koje je doprinelo rasterećenju zdravstvenog sistema.

Vlada je počela i sa obilaskom 22 laboratorije koje već rade PCR testiranje, kao i još 9 lokacija za moguće nove laboratorije kako bi se proširili kapaciteti za PCR testiranje i bolje pripremili za zimski talas, te potencijalne lokacije su Beograd u okviru gradskog Zavoda za javno zdravlje, kao i u okviru gradskih Zavoda u Šapcu, Užicu, Zaječaru, Kruševcu, Vranju i Kosovskoj Mitrovici kao i na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Naglasila je da nije potvrđeno da će laboratorije na ovim lokacijama zaista i raditi PCR testiranje, ali je evaluacija u toku. S druge strane, laboratorija u Kosovskoj Mitrovici je prioritet, naglasila je.

„Kao prioritetno tretiramo otvaranje laboratorije u Kosovskoj Mitrovici, zato što želimo da ubrzamo testiranje i želimo da za jesen budemo spremni da testiramo mnogo masovnije. Tu imamo ljude koji danas ili sutra već dolaze na obuku koja se održava u laboratoriji u Batajnici. Tražimo objekat koji može da se prilagodi da bude dijagnostička laboratorija za kovid. Svakako će morati da se urade dodatni građevinski radovi, to ćemo platiti preko kancelarije za Kosovo i Metohiju, a opremu, PCR aparate i sve što je potrebno ćemo nabaviti preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje“, precizirala je Brnabić.

Mogućnost da Kosovska Mitrovica dobije laboratoriju koja bi radila PCR testiranje, najavio je bio i epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević. On je naveo da u Mitrovici ima i osoblja i prostora za ovakvu laboratoriju, a deo osoblja gradskog Zavoda već je bio u poseti Veterinarskom institutu u Kraljevu gde su se upoznali sa tim kako se ove laboratorije organizuju.

Konferenciji, uprkos pređašnjoj najavi iz Kabineta predsednika, nije prisustvovao Aleksandar Vučić.

Sve o epidemiji pratite na blogu.

Pročitajte još:

Srbija: 287 novoobolelih, sedmoro preminulo

Srbija: Osmoro preminulo, 258 novozaraženih

Još 311 novoinficiranih koronavirusom u Srbiji, preminulo 8 osoba

Srbija: Od COVID-19 preminulo devetoro, zaraženih još 330

Srbija 24 sata: Osmoro preminulo, 339 novozaraženih

Srbija: 321 pozitivno od 8.804 testiranih

Srbija: Od 9.653 testiranih 372 pozitivno

Srbija: 379 novoinficiranih, najmanji broj u poslednje dve nedelje

Srbija: 411 novih slučajeva i 9 preminulih

U Srbiji još osam žrtava, kod 467 osoba potvrđen koronavirus

Srbija: 411 novih slučajeva i 8 preminulih

Srbija 24 sata: 409 novoinficiranih, deset osoba preminulo

Srbija 24 sata: 412 novoinficiranih, devet osoba preminulo

Srbija 24 sata: 426 novoinficiranih, osam osoba preminulo

U Srbiji 352 novoobolelih, devet preminulih

Srbija 24 sata: Novoinficiranih 359, preminulo 10

Još jedanaest žrtava koronavirusa u Srbiji, 396 novoinficiranihPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.