Antonijević: Mitrovica ima kadra i uslova za PCR laboratoriju, njeno osnivanje bila bi sjajna vest

Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica ima i kadar i uslove i prostorije za organizovanje PCR laboratorije i postoje kontakti u vezi sa njenim eventualnim opremanjem, rekao je danas na konferenciji za štampu epidemiolog Aleksandar Antonijević, komentarišući najavu premijerke Ane Brnabić o tome da bi se uskoro moglo početi sa identifikacijom laboratorija koje mogu da sprovode ovu metodu testiranja na prisustvo SARS-Cov-2 virusa.

Kaže da je Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica od početka epidemije tražio da bude opremljen laboratorijom za PCR testiranje, ali je tada bilo drugih prioriteta, prvenstveno onih koji su se odnosili na nabavku zaštitne opreme.

„Ja sam se od početka borio da mi dobijemo našu laboratoriju jer mislim i da to zaslužujemo, a imamo i dovoljno kadra i svih resursa neophodnih za funkcionisanje PCR laboratorije“, rekao je Antonijević.

Sada je realnije razmišljati o toj mogućnosti, a kako kaže, ukoliko bude oformljena takva laboratorija mogla bi da opslužuje ne samo lokalni zavod, već i druge okolne Zavode za javno zdravlje.

Antonijević dodaje da je ekipa Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica već bila u poseti Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu gde su se upoznali sa tim kakve uslove treba ostvariti kako bi se organizovao rad takve laboratorije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.