Dačić: Promena Ustava se očekuje do polovine februara

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić na jučerašnjoj sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo kazao je da procedura izmene Ustava u oblasti pravosuđa, uključujući i održavanje referenduma, treba da bude završena do sredine februara 2022. godine, odnosno u ovom sazivu skupštine.

Tanjug koji je javio ovu vest naveo je u lidu vesti da je sednici prisustvovao i deo opozicije.

Sednici su prisustvovali predstavnici Srpske radikalne stranke, Dosta je bilo, Građanskog demokratskog foruma, Demokrata Srbije, Zdrave Srbije, a nije došao niko iz takozvane „bojkot opozicije“.

Zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, sin Vojislava Šešelja, kritikovao je što se Ustav menja kako bi se ispunila obaveza prema međunarodnim organizacijama, navodeći da bi promena Ustava trebalo da sazri prvo u srpskom društvu.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da neće prisustvovati sednici, jer se, kaže, Dveri protive promeni Ustava u skupštini bez opozicije.

Slično je rekao i predsednik DS Zoran Lutovac, ukazujući da se „u nelegitimnom parlamentu ne može raspravljati o promenama Ustava“.

Na sednicu odbora u dogovoru sa Venecijanskom komisijom pozvana je i vanparlamentarna opozicija, odnosno učesnici međustranačkog dijaloga, sa i bez evroparlamentaraca, a odazvalo se svega nekoliko njih, javlja dalje Tanjug.

Prema Dačićevim rečima, Venecijanska komisija je 15. oktobra dala pozitivno mišljenje na ustavne amandmane što je, kako je rekao, bio važan korak za nastavak procedure.

Dačić je dodao da bi sada, na nekoj od narednih sednica Venecijanske komisije, Srbija trebalo da dobije mišljenje o Nacrtu zakona o referendumu.

„Bila bi katastrofa da proces ne završimo zbog Zakona o referendumu. Moramo da uradimo sve da bi taj predlog zakona o referendumu dobio pozitivnu ocenu“, rekao je Dačić.

On je kazao da je tempo kojim se ide dosta dobar, te ponovio da se izmene Ustava odnose samo na oblast pravosuđa, a njima se predviđa da sudije i tužioce više ne bira parlament.

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević najavila je da će sledećeg utorka biti održana još jedna sednica odbora na kojoj će biti usklađen sa preporukama Venecijanske komisije i predlozima koje je opozicija danas dala na sednici.

„Još jednom ćemo uputiti Venecijskoj komisiji tekst na hitno mišljenje posle čega će biti usvojen konačan tekst akta o promeni Ustava“, rekla je Žarić Kovačević.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.