SPC pozvala starije od 65 godina da se uzdrže od dolaska u crkve

FOTO: KoSSev

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) potvrdio je da neće biti prekida služenja liturgija i vršenja pričešća, s obzirom na to da liturgija predstavlja osnovu vere u živog Boga, ali je pozvao vernike starije od 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove.

SPC će primeniti preporuke Vlade Srbije da se u cilju suzbijanja širenja virusa korona verski obredi u verskim objektima i na otvorenom prostoru vrše bez prisustva vernika, kao i da se o terminu pričešća u svom domu vernici blagovremeno dogovore sa svojim parohom.

To konkretno znači da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik (ili sveštenici) sa đakonom, pojcima i crkvenjakom (kako je gde potreba i prilika).

SPC je pozvala sve vernike starije od 65 godina, kao i mlađe slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na bogosluženja.

„Ponavljamo: Rizik nije sveto Pričešće, naprotiv, njega primamo, pored ostalog i na isceljenje duše i tela, već realno prisutna opasnost od virusa, nezavisno od svetog Pričešća, zbog njegove ekspanzije na svakom koraku u poslednje vreme, a predstojeći period i kineski i domaći stručnjaci ocenjuju kao najkritičniji i vide što veću izolaciju kao jedini način da se njegovo širenje zaustavi i da se izbegne tragično iskustvo Italije i nekih drugih zemalja“, navela je SPC u saopštenju.

Istovremeno, bogosluženja je moguće pratiti putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranica, dok se odlažu krštenja, a sahrane treba da se organizuju sa što manjim brojem prisutnih.

Pročitajte još:

ERP KiM izdala uputstvo za vernike u pandemiji: Vreme kad mislimo na bližnje i pomažemo onima koji stradaju

Crkva o pandemiji: Eparhija ZH izdala uputstvo vernicima, Mitropolija obustavila litije, Alo podsetio na tamjan

Vlada Srbije preporučila crkvama obrede bez vernika, penzionerima jednokratna pomoć od 4000 dinara

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.