Vlada Srbije preporučila crkvama obrede bez vernika, penzionerima jednokratna pomoć od 4000 dinara

Severna Mitrovica crkva Sveti Dimitrije Crkva Svetog Dimitrija
FOTO: KoSSev

Vlada Srbije preporučila je crkvama i verskim zajednicama da se verski obredi obavljaju bez prisustva vernika, a Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da se mesečna penzija isplati u jednom celokupnom iznosu, te da se penzionerima uputi jednokratna pomoć od po 4000 dinara.

„Vlada je uputila preporuku crkvama i verskim zajednicama da se verski obredi obavljaju na bezbedan način i bez prisustva vernika, uz poštovanje svih prethodno donetih mera Vlade Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.

U cilju smanjenja rizika od zaraze izazvane virusom COVID-19, ujedno je Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje preporučeno da se isplata penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja vrši odjednom, u celokupnom mesečnom iznosu.

Odlučeno je i da svim penzionerima i korisnicima privremene naknade koji su ostvarili svoja prava, zaključno sa 25. martom ove godine, bude isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 4.000 dinara. Isplata će se vršiti u skladu sa dinamikom isplate penzija za mart.

Odlučeno je i da se isporuke zaštitnih maski, koje Republički fond za zdravstveno osiguranje isporučuje veletrgovcima, oslobode PDV-a. Dok će se ranije izdate radne dozvole stranim državljanima, čiji je rok istekao, smatrati važećim sve vreme trajanja vanrednog stanja, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Podsetimo, Eparhija raško-prizrenska nedavno je izdala uputstvo za vernike u vezi sa upražnjavanjem verskih potreba u vreme pandemije virusa korona.

Poručili su da se nastavlja sa liturgijskim služenjem gde god postoje mogućnosti da će se u manastirima odvijati i sva ostala bogosluženja, te da se crkve neće zatvarati i da neće biti uskraćivano prisustvo vernicima.

Eparhija je predložila i da se krštenja, venčanja, opela i sahrane obavljaju u prisustvu porodice i najuže rodbine.

Naložili su i da se u vreme trajanja epidemije privremeno prekine sa primanjem posetilaca i gostiju u manastirima, a da se monaštvo usrdno moli za ozdravljenje svih.

Podsetila je na to da se u svim pitanjima života treba rukovoditi po odredbama Crkve, kao i sanitarnim i bezbednosnim uputstvima nadležnih institucija, odgovorno se odnoseći prema drugima.

Pročitajte još:

ERP KiM izdala uputstvo za vernike u pandemiji: Vreme kad mislimo na bližnje i pomažemo onima koji stradaju

Crkva o pandemiji: Eparhija ZH izdala uputstvo vernicima, Mitropolija obustavila litije, Alo podsetio na tamjanPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.