Slučaj Tači i ostali: Još 21 osoba dobila status žrtve, 18. januara konferencija za pripremu suđenja

Tači veselji krasnići i Seljimi

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju doneo je i četvrtu odluku o učešću žrtava u predmetu protiv Hašima Tačija i ostalih. 21 novi podnosilac zahteva primljen je kao žrtva koja će učestvovati postupku.

„Oni će biti uključeni u postojeću grupu žrtava (Grupa 1 sa 32 žrtve koje su prethodno primljene) i zastupaće ih isti predstavnici žrtava“, naveli su iz suda.

Ujedno, doneta je odluka da se 20 prijava za status žrtve odbiju.

Sudija za prethodni postupak prethodno je doneo još tri odluke o učešću žrtava. Prvu 21. aprila 2021. godine, drugu 10. decembra 2021, treću 25. maja 2022.

Na osnovu rešenja u međuvremenu su primljene 32 žrtve da učestvuju u postupku, dok je osam prijava odbijeno.

Kancelarija za učešće žrtava je podnela i četvrti izveštaj o prijavama 16 potencijalnih žrtava – 25. januara ove godine, a peti sa 25 prijava – 22. jula. O ovim izveštajima je sada i odlučeno.

Podsetimo, predsednica Specijalizovanih veća Kosova imenovala je nedavno sudsko veće za slučaj koji se vodi protiv Hašima Tačija i ostalih.

Sudija za prethodni postupak informisao je početkom novembra strane u ovom predmetu da je dostavljanje spisa predmeta pretresnom veću planirano pre kraja godine.

Iz ovog suda su u međuvremenu potvrdili da će konferencija za pripremu suđenja biti zakazana za 18. januar sledeće godine, dok će se pripremna konferecija Specijalnog tužilaštva održati početkom februara.

Sudsko veće je ujedno iznelo nameru da se sa uvodnim izlaganjima krene 1. marta. Najavili su da će odluka biti doneta u dogledno vreme.

Predsednica Specijalizovanih veća, Ekaterina Trendafilova, potvrdila je u ekskluzivnom intervjuu za KoSSev septembra meseca da bi suđenje Tačiju i ostalima moglo da započne do kraja godine ili najkasnije početkom sledeće godine.

Precizirala je da se broj stranica dokaza u ovom postupku približava milionu, kao i da tužilac razmatra više od 318 svedoka.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići terete se po četiri tačke optužnice za ratne zločine kao i 6 tačaka za zločine protiv čovečnosti. Optužnica je krajem septembra izmenjena, uklanjanjem navoda o zločinima počinjenim protiv najmanje jedne žrtve u ili oko Uroševca, a usled nedostatka dokaza.

Trenutno se u Specijalizovanim većima vode četiri postupka protiv osmorice optuženih.

O ovim slučajevima čitajte na našoj tematskoj stranici: Specijalni sud za KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.