Izmenjena optužnica u slučaju Tači i ostali – izbačeni zločini u Uroševcu

Tači veselji krasnići i Seljimi

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova, Nikolas Giju, odobrio je zahtev tužioca o povlačenju navoda iz optužnice o zločinima u Uroševcu u slučaju protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Specijalni tužilac Džek Smit zahtev za izmenu optužnice podneo je 29. aprila ove godine, međutim, 22. jula sudija za prethodni postupak naložio je da podnese još jednu, potvrđenu, izmenjenu optužnicu do 30. septembra, a što je on učinio 12. septembra.

U javnom dokumentu sudije za prethodni postupak čiji su pojedini delovi redigovani za javnost, a koji je objavljen juče na sajtu Specijalizovanih veća Kosova, navodi se da je tužilac zatražio izmenu optužnice, odnosno uklanjanje navoda o zločinima počinjenim protiv najmanje jedne žrtve u ili oko Uroševca.

Kao razlog je naveden nedostatak dokaza.

„Specijalno tužilaštvo tvrdi da tražene izmene i dopune nisu štetne po pitanju prava optuženog niti da su u suprotnosti sa njima i da ih treba odobriti“, dodaje se u dokumentu.

Tužilac je takođe, u interesu efikasnosti, zatražio ubrzani raspored brifinga kako bi se omogućilo podnošenje još jedne izmenjene optužnice do 30. septembra koja će uključiti ove izmene.

Sudija za prethodni postupak je odborio zahtev tužilašta.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Sud još nije zakazao početak suđenja Tačiju i saoptuženima.

Upravo o ovom slučaju ali i o celokupnom radu suda, predsednica Specijalizovanih veća Kosova govorila je nedavno za KoSSev. O tome čitajte u posebnim vestima:

Trendafilova: Suđenje Tačiju moguće već u decembru, broj dokaza blizu milion strana

Trendafilova: Nema novih optužnica za sada, suđenje Tačiju i ostalima najveći slučajPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.