Trendafilova: Suđenje Tačiju moguće već u decembru, broj dokaza blizu milion strana

Tatjana Lazarević Trendafilova
FOTO: KoSSev

Suđenje Tačiju i ostalima moglo bi da započne do kraja godine, ili najkasnije početkom sledeće godine, kazala je u ekskluzivnom intervjuu za KoSSev predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekaterina Trendafilova.

Broj stranica dokaza približava se milionu, kaže Trendafilova potvrđujući da se radi o najvećem predmetu, protiv četvorice optuženih – Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija sa po četiri tačke optužnice za ratne zločine kao i 6 tačaka za zločine protiv čovečnosti”.

Trenutno su 32 osobe dobile status žrtvi, ali u ovom trenutku sudija za prethodni postupak razmatra prijave za još 50 prijavljenih.

„Ovo je zaista slučaj sa mnogo svedoka. Tužilac trenutno razmatra više od 318. Odbrana ima pravo da izvede onoliko dokaza i svedoka koliko će im biti od koristi. Ali imajući u vidu napredak u pretpretresnom postupku, i pretpretresni sudija i žalbeno veće su rešavali sve predloge koji se odnose na nadležnost, dopuštenost zahteva i nedostatke u optužnici. Moja stručna procena je da bi to moglo da prođe čak, ko zna, do kraja ove godine. Ali ovo je čista spekulacija sa moje strane“, navela je predsednica specijalnog suda.

Dodala je da je veoma ponosna na rad koji su sudije i njihovi pravni timovi obavili „u veoma kratkom vremenskom periodu“.

„Jer ne treba zaboraviti da su veća dobila slučajeve na postupanje negde 2020. godine, a stvarni slučajevi su izašli u javnost sa hapšenjem optuženih, to je bilo oko novembra za njih sedmoro 2020. godine, a maja za gospodina Šalju, koji je uhapšen u Belgiji“, navela je Trendafilova.

Na pitanja o upozorenjima tužioca da je u toku zastrašivanje svedoka, te da postoji „lojalnost Tačiju“, posebno u pripremi za suđenje Tačiju i ostalima, Trendafilova, kaže da ona „ne zna“ za takve kvalifikacije tužioca, ali naglašava da u sudu postoji jak program zaštite svedoka.

„Za Specijalizovana veća, zaštita svedoka, sigurnost, bezbednost i dobrobit pre njihovog svedočenja, tokom svedočenja pred različitim većima, i posle – za njih same i članove njihovih porodica – centralna je briga i najvažniji zadatak prema kojem se odnosimo veoma pažljivo. Imamo veoma jak program zaštite svedoka“, tvrdi Trendafilova.

Dodaje da su čak neki od svedoka, iako inicijalno zabrinuti, dobili psihološku pomoć, kao što je to bio slučaj sa trojicom svedoka, ali ima i onih svedoka, koji, prema rečima Trendafilove, navode da se „nikada prema njima nije bolje odnosilo kao u pripremi njihovog svedočenja od strane zaposlenih u Sekretarijatu“.

„Svedoci koji dolaze da svedoče pred Specijalizovanim većem moraju da se osećaju sigurno i bezbedno jer su uvedene brojne mere. Na primer, mogli bi da svedoče sa izobličenjem glasa, izobličenjem lica, pseudonimima, redukcijama, programom zaštite svedoka, psihologom itd.“, navodi Trendafilova mere koje je sud uveo.

Da bi ilustrovala važnost zaštite svedoka za sud, predsednica ovog suda naglašava da se nijedna presuda, ma koliko ona bila pravno obrazložena, ne bi smatrala dostignućem suda, ako bi bezbednosti i dobrobit svedoka bili kompromitovani.

Specijalizovana veća Kosova osnovana su 2015. nakon što je Skupština Kosova ratifikovala sporazum sa Evropskom unijom i usvojila amandman na Ustav Kosova.

Nadležna su za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine započete ili izvršene na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. od strane ili protiv građana Kosova ili bivše Savezne Republike Jugoslavije. Specijalizovana veća su nadležna i za krivična dela sankcionisana zakonima Kosova koja se odnose na službene postupke i službena lica.

Premda odražavaju pravosudni sistem Kosova, Specijalizovana veća su ipak nezavisni sud koji radi u skladu sa sopstvenom pravnom regulativom.

Proces osnivanja Specijalnog suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali je kao osnova zapravo poslužila naknadna istraga glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu, Klinta Viliamsona. Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, ali i da se njihovi nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, „u potpunosti poklapaju.“ Ovaj tim je tada saopštio da je došao do „neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK“.

Trenutno se u Specijalizovanim većima vode četiri postupka protiv osmorice optuženih. Predmet koji privlači najviše pažnje je postupak protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija

Ceo intervju sa predsednicom Specijalizovanih veća Kosova, Ekaterinom Trendafilovom, objavićemo sutra.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.