Slučaj „Pronto“ vraćen na ponovno suđenje

Adem Grabovci Pronto
Foto: Zeri

Kosovski Vrhovni sud vratio je slučaj ‘Pronto’ na ponovno suđenje Apelacionom sudu, javlja prištinska Gazeta Express.

Apelacioni sud je 30. juna 2020. izmenio prvostepenu presudu u slučaju „Pronto“ i Adema Grabovcija, Ihamija Gašija i Sedata Gašija proglasio krivim.

Odlukom Vrhovnog suda, u koju je ovaj medij imao uvid, a koja je doneta 19. aprila,  zahtev optuženih za zaštitu zakonitosti je odobren i slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

To je za Gazetu Express potvrdio i advokat optuženog Adema Grabovcija, Fljorent Ljatifaj (Florent Latifaj).

„Da, on ga nije vratio prvostepenom sudu, već Apelacionom sudu, pošto je ovaj sud promenio presudu Osnovnog suda. Proglasio ih je krivim i Vrhovni sud je zahtev za zakonitost vratio Apelacionom sudu“, navodi se u njegovom odgovoru.

Portparol Vrhovnog suda Antigona Uka-Ljutfiu (Antigona Uka-Lutfiu), takođe je za ovaj prištinski medij potvrdila da je slučaj vraćen na ponovno suđenje.

„Mogu da potvrdim da je zahtevom za zaštitu zakonitosti, u slučaju A.G, slučaj vraćen na ponovno suđenje“, rekla je.

Za šta je osuđen Grabovci?

Grabovcija, koji je u devet slučajeva optužen za kršenje „jednakog statusa građana“ u julu prošle godine, Apelacioni sud je proglasio krivim za dva nelegalna zapošljavanja, nakon što ga je prethodno prištinski sud oslobodio.

Prema Apelacionom sudu, on je dao privilegije na osnovu političke pripadnosti prilikom zapošljavanja Bjlerima Camaja (Blerim Camaj) i Afrima Dautija.

Zajedno sa Grabovcijem, odlukom Apelacionog suda osuđeni su i bivši sekretar kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova Iljhami Gaši i politički savetnik Sedat Gaši.

Adem Grabovci osuđen je na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od godinu i dva meseca, Iljhami Gaši na godinu i četiri meseca i Sedat Gaši na 8 meseci zatvora. Odlukom je precizirano da trojica osuđenih neće ići u zatvor, ukoliko u roku od 2 godine ne počine nijedno drugo krivično delo.

Više o tome u:

Apelacioni sud: Uslovna kazna osuđenima u slučaju „Pronto“

Oslobađajuća presuda u slučaju „Pronto“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.