Stari mlin – deo nasleđa Gornje Gušterice i porodice Simić

Mlin
Foto: RTK2

Nekada se u Gornjoj Gušterici koristilo samo ono brašno koje je izlazilo ispod vodeničnog  točka, a danas se i to, kao i sve ostalo, promenilo. Vodenica i vodeničara je sve manje, ali se usluge i dalje naplaćuju po starom principu.

Vlastimir Simić iz Gornje Gušterice vodenicu je nasledio od oca, ali u njoj žito ne melje od 1985. godine, kada je potočaru zamenio mlinom u centru sela.

„Kažu da je ranije bilo ukusnije brašno iz vodenice, ali i ovo je dobro, meljemo beli kukuruz, žuti, jarmu, može i pšenica da se melje, ali treba ručno da se seje, pošto ovde nema sito za mlevenje“, ističe Vlastimir.

Mlinarski posao nije zahtevan, tvrdi sagovornik RTK2. Nekada se radilo od jutra do mraka, a danas?

“Potrebno je da se zna kakvo je brašno – sitnije, krupnije, za kokoške se malo krupnije melje, za krave, svinje, malo sitnije. Klepa se kamen ručno, mora kamen da se podmaže onda bolje radi“, navodi Vlastimir.

Među mladima je sve manje onih koji žele da naslede mlinarsko umeće, Vlastimir je među retkim srećnicima jer ima naslednika.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.