Patrijarh u Vasrkršnoj poslanici: Braćo i sestre sa KiM, sa vama je sav srpski narod

Raspeti i Vaskrsli Hristos Gospod sa vama je, draga deco duhovna, sinovi i kćeri Kosova i Metohije, Vaskršnja je poruka patrijarha Porfirija. U svojoj poslanici, patrijarh SPC pozvao je na molitvu, rodoljublje, očuvanje vere, nacionalnog, jezičkog i kulturnog jedinstva.

„Danas se posebno molitveno sećamo naše napaćene braće i sestara na Kosovu i Metohiji. Njih posebno pozdravljamo i ohrabrujemo da budu čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi. Sa vama je i sav srpski narod, sa vama su svi pravoslavni narodi sveta, sa vama su svi pravdoljubivi i istinoljubivi ljudi“, kazao je patrijarh.

Tvrdi da možda ništa nije tako jako ujedinilo pravoslavne hrišćane sveta kao Kosovo i Metohija – „simbol dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradedovskim ognjištima i otpora sili i nepravdi“.

Dobra nad zlom, Ljubavi nad mržnjom, Jedinstva nad podelama, Svetinje nad mrzošću duhovne pustoši.

Poseban pozdrav poslao je i svim vernicima SPC u rasejanju i dijaspori, uveravajući ih da svetosavska Crkva neprestano brine o njima kao svojim neraskidivim delom.

„Ostavljamo vam zavet pred vaskrslim Gospodom i svetiteljima njegovim, da čuvate i jačate najpre naše unutarne crkveno jedinstvo, a onda i nacionalno, jezičko i kulturno jedinstvo. Ne dopustite vremenu i prilikama da vas pdele i odvoje jedne od drugih a time i od majke crkve“, poručio je patrijarh.

Pozvao ih je da se u teškoćama sete „dičnih predaka“, koji su živeli i stvarali u inostranstvu na korist celog sveta, kao što su to bili Nikola Tesla i Mihajlo Pupin.

Pozdrave je poslao vernicima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i regionu.

Molitvu je poslao i za sve bolesne, a naročito inficirane koronavirusom, lekare i medicinsko osoblje „koji se samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu obolele“.

„Braćo i sestre, sve narode sveta, od Istoka do Zapada, i od Severa do Juga, zadesila je ova opaka i opasna bolest izazvana nevidljivim virusom. Prošle godine smo se nadali da će zaraza brzo proći. Nažalost, ne samo da nije prošla, već je i u ovoj godini nastavila da hara širom sveta. Danas se molimo za ozdravljenje svih obolelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih. Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajmo!“, kazao je Patrijarh u svojoj poslanici.

Poručio je i da Vaskrs vernicima ne bude praznik običaja kao što se često čuje, već praznik novog života, nade i tvari, „novog vinograda, u kojem je on čokot, a mi loze“.

Vaskrs je novo stvaranje a za čoveka novo rađanje

Pročitajte još:

Danas je Veliki petak

Raspored Uskršnjih bogosluženja u manastirima i crkvama na Kosovu i Metohiji

Farbanje jaja: Zadovoljstvo u krugu porodice, ali i sezonski posao

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.