Apelacioni sud: Uslovna kazna osuđenima u slučaju „Pronto“

Adem Grabovci Pronto
Foto: Zeri

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Apelacioni sud presudio je u krivičnom predmetu protiv Adema Grabovcija i drugih. Grabovci je osuđen na jedinstvenu uslovnu kaznu zatvora u trajanju od godine i dva meseca. Apelacioni sud ih je osudio u vezi sa već poznatom aferom „Pronto“, prenosi Koha.

Grabovciju je uskraćeno pravo da bude biran i zabranjeno mu je da obavlja državnu ili javnu funkciju dve godine nakon odslužene kazne.

Posebno odeljenje Apelacionog suda presudilo je u slučaju protiv optuženih Adema Grabovcija, Arbenita Pajazitija, Džavida Dakaja (Xhavid), Iljhamija Gašija (Ilhami Gashi), S. D., Besima Bećaja (Beqaj), Redž (Rexhë) Abazija, Njazi Krueziua (Kryeziu), Zenuna Pajazitija, Fatmira Šurdhaja (Shurdhaj) i Ismeta Nezirija.

„Delimičnim odobrenjem žalbe Specijalnog tužilaštva, ali i po službenoj dužnosti, presuda Osnovnog suda u Prištini od 2. 3. 2020. izmenjena je samo za tačke ll i lll dispozitiva“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Optuženi Adem Grabovci i Iljhami Gaši okrivljeni su za dva krivična dela – povreda ravnopravnog statusa građanina i stanovnika Republike Kosovo iz člana 193. stava 4 u vezi sa stavom 1 i članom 31 Krivičnog zakonika Republike Kosovo, dok je optužen S. G. za jedno takvo krivično delo.

U skladu sa važećim zakonskim odredbama, Apelacioni sud osudio je optužene na uslovnu kaznu i dodatne kazne na sledeći način:

Adem Grabovci osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva meseca. Kazna neće biti izvršena ukoliko ne učini drugo krivično delo u trajanju od dve godine.

Iljhami Gaši osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu i četiri meseca, koja neće biti izvršena ukoliko optuženi ne počini drugo krivično delo u trajanju od dve godine. Takođe mu je oduzeto pravo da bude biran i zabranjeno mu je da obavlja javnu funkciju u periodu od dve godine nakon isteka kazne.

Sadat Gaši osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 8 meseci, koja neće biti izvršena u slučaju da osuđeni ne počini krivično delo u roku od jedne godine.

Njemu je oduzeto pravo da bude biran i zabranjeno mu je da obavlja javne funkcije u periodu od dve godine nakon isteka kazne.

Osnovni sud u Prištini 3. januara ove godine doneo je oslobađajuću presudu protiv 11 optuženih u dobro poznatom predmetu „Pronto“.

Bivši poslanik Demokratske partije Kosova, Adem Grabovci, bivši ministar za inovacije i preduzetništvo, Besim Bećaj, bivši poslanik PDK, Zenun Pajaziti i još osam optuženih proglašeni su krivima za krivično delo „kršenje jednakog statusa građana i stanovnika Republike Kosovo u saizvršilaštvu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.