SL: Srbi neće dozvoliti dalju militarizaciju Severa; Petković obavestio Lajčaka


„Odlukom o otimanju imovine u opštini Leposavić, Priština se direktno meša u unutrašnji život srpskih opština i nastoji da pravnim nasiljem izazove reakciju srpskog naroda koji je, poučen ranijim iskustvom, svestan da ova odluka ide na štetu našeg naroda“, poručila je danas Srpska Lista, a nakon što je kosovska vlada na jučerašnjoj sednici donela još jednu odluku o eksproprijaciji zemljišta – sada u Drenu i Lešku.

U Prištini su juče ponovo u Leposaviću proglasili od posebnog javnog interesa nepokretne imovine koje su, kako su naveli, neophodne za realizaciju infrastrukturnih projekata.

Za realizaciju ovih „Infrastrukturnih projekata od javnog interesa“, kako su dodali – potrebno je pokrenuti i sprovesti postupke eksproprijacije, kao i procene imovine za sve upisane vlasnike.

U ovoj istoj opštini, kosovska vlada proglasila je i decembra od posebnog javnog interesa nepokretnosti vlasnika i nosilaca interesa neophodnih za realizaciju infrastrukturnih projekata ali u mestu Šaljska Bistrica.

Danas se oglasila Srpska lista, optuživši još jednom kosovskog premijera Aljbina Kurtija za „jednostrane poteze koji stvaraju dodatne tenzije i izvor su novih nestabilnosti na severu Kosova i Metohije“.

„I pored jasno izražene namere Srba da sačuvaju mir i daju svoj doprinos smirivanju tenzija Aljbin Kurti svakodnevno izaziva nove probleme i pogoršava ionako krhku situaciju“, poručili su.

Kosovskom premijeru Srpska lista poručila je:

„Srpski narod neće dozvoliti realizaciju aktivnosti koje imaju za cilj nastavak militarizacije severa, okupaciju naših opština i povećanje prisustva njegovih specijalnih ili nekih drugih jedinica na severu Kosova i Metohije, jer je njihovo prisustvo mesecima izvor problema, ujedno i nelegalno i protivno interesima naših građana“.

Od međunarodnih predstavnika zahtevaju da „zaustave“ Kurtija.

„Svako njegovo delovanje protiv interesa srpskog naroda, a bez reakcije međunarodne zajednice, šalje poruku da podržavaju njegovu politiku progona srpskog naroda i izazivanja sukoba“.

Da srpska strana zbog jučerašnje odluke vlade u Prištini očekuje reakciju EU, poručio je u međuvremenu i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a nakon što je, kako kaže, o „otimanju srpske zemlje“ obavestio evropskog izaslanika za dijalog, Miroslava Lajčaka.

I on je prstom uperio na kosovskog premijera, optuživši ga da izaziva krizu.

„Dobro znamo da je prošli put eksproprijacija vodila izgradnji nelegalnih baza! Kurti opet izaziva krize jednostranim potezima, na štetu sprskog naroda. Očekujemo reakciju EU!“. 

A osim u Leposaviću, o eksproprijaciji se decembra odlučivalo i za Zubin Potok. Proglašen je takođe poseban javni interes imovine u Jasenoviku.

Upravo u ovim opštinama, u prvoj polovini ove godine podignuto je više baza specijalne jedinice Kosovske policije, dok je jedna od njih izgrađena u Donjem Jasenoviku, a druga takođe na teritoriji opštine Zubin Potok, odnosno Brnjaku.

Odlukom kosovske vlade su i 19. avgusta eksproprisane određene parcele u ovoj opštini, a ista odluka je doneta i za opštinu Leposavić.

Eksproprijacije privatnog zemljišta, odnosno izgradnja više baza u zaseocima ovih opština, zabrinula je ranije ove godine meštane koji su opisivali novonastalu situaciju kao okupaciju. Strahuju i da su baze predviđene da u budućnosti postanu vojne baze.

Među prvima se o izgradnji baza u Zubinom Potoku, kao i o prisustvu pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije u ovoj opštini, te nemiru koji izazivaju kod građana oglasio tada jedini opozicioni odbornik u skupštini opštine, Milija Biševac.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.