SL tvrdi da je policija maltretirala ženu sa detetom, KP demantuje: „Prišla kako bi snimili video“

FOTO: Fejsbuk/ Srpska lista/Printscreen

Nakon što je kasno sinoć na zvaničnoj Fejsbuk stranici stranke Srpska lista osvanuo video snimak iz Zvečana, na kom se vidi kako ženska osoba sa detetom u naručju stoji naspram sedam policajaca i sa njima glasnim tonom komunicira, o istom slučaju se sada oglasila Kosovska policija. 

Srpska lista je ovaj snimak objavila sinoć oko 23 časa, a on prikazuje ženu sa malim detetom i dve patrole Kosovske policije, kod raskrsnice u Zvečanu u blizini pumpe NIS petrol.

Na snimku se čuje, da ona spominje supruga i svoju decu, odnosno da njen suprug „ne može da se smiri“, ali i da je „jedva smirila dete“. U više navrata ona govori i „sram da vas bude“.

Objavljen video snimak, pratio je i komentar Srpske liste:

„Kao što smo govorili na današnjoj konferenciji, na severu nisu raspoređeni policajci već nasilnici u uniformi koji su malo pre na raskrsnici u Zvečanu sa četiri vozila i naoružani dugim cevima maltretirali ženu sa detetom u naručju. A ti Kurti nastavi sa provokacijama… misliš da možeš kako hoćeš, a dokle ćeš…“.

Nakon ovog snimka, ali i nakon što ga je potom objavilo nekoliko srpskih medija, kako su naznačili, svoju stranu priče iznosi Kosovska policija.

Objašnjavaju da je policijska jedinica za javni red iz stanice u Zvečanu, kao i svakog prethodnog dana, krenula da se stacionira na kontrolnom punktu u centru Zvečana – „radi staranja o očuvanju reda i javne bezbednosti, pružanju bezbednosti građanima i sprečavanju raznih kriminalnih radnji“.

„Policijski službenici na punktu su prilikom obavljanja službenih zadataka definisanih u skladu sa važećom zakonskom regulativom iskazivali profesionalno ponašanje prilikom kontakta sa građanima, kao i prilikom zaustavljanja vozila radi rutinske kontrole, o čemu su sastavljali i službena obaveštenja/izveštaje“, navode iz Kosovske policije.

Potvrđuju da im je potom, tačno u 21.45, prišla ženska osoba, naznačivši da – „po jeziku koji govori, možda pripada srpskoj zajedinici“.

Kažu da im je u razgovoru izrazila zabrinutost da oni „svojim prisustvom uznemiravaju meštane“.

„Obratila se policijskim službenicima sa pitanjima Zašto držite punktove, Zašto zaustavljate vozila, Zašto nam smetate – kao i da je njen muž došao kući uznemiren jer je prolazio pored policijske patrole itd“, preciziraju.

Tvrde da su službenici ženi „ljubazno odgovorili, da su tu da pruže bezbednost i da budu na usluzi svim građanima, meštanima Zvečana bez razlike“.

Ujedno navode i da su joj kazali da nisu imali pritužbe na rad, odnosno svoje prisustvo i ponašanje prema građanima.

„Kazali su joj i da ukoliko ima pritužbe na ponašanje službenih lica, može da se obratiti policijskoj stanici ili nadležnim institucijama“, navode u saopštenju.

Istakli su i to, da ovu žensku osobu službenici nisu zaustavili:

„Već je ista prišla policijskoj jedinici da komunicira sa njima i po svoj prilici realizuje snimanje objavljene video scene“.

„Stoga, na osnovu zvaničnih izveštaja, potvrđuje se da Policija Kosova, profesionalnim ponašanjem, nastavlja da ostaje posvećena sprovođenju zakonskih zadataka i ovlašćenja, u interesu održavanja reda i javne bezbednosti, kao i pružanju bezbednosti svim građanima bez razlike“. 

Istovremeno su pozvali sve građane da se „za svaki slučaj ili zahtev obrate policijskoj ustanovi radi njihovog tretiranja“.

U istom saopštenju su pozvali i medije da se za sve zvanične informacije obrate Kosovskoj policiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.