Održan „opštenarodni protest“ u Hagu u znak podrške bivšim vođama „OVK“

FOTO: Kallxo

Nakon jučerašnjeg protesta koji je održan u Prištini pod nazivom „Marš za pravdu“, a u znak podrške Hašimu Tačiji i trojici saoptuženih kojima je danas počelo suđenje za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji 1998-99 godine, u Hagu je održan najavljeni „opštenarodni protest“.

Protest ispred suda u Hagu, počeo je oko 10 časova.

Kosovski mediji daju različite brojeve prisutnih demonstranata. Dok Koha navodi da je bilo se okupilo više stotina ljudi, Klan Kosova spominje cifru od više hiljada ljudi iz Austrije, Nemačke i Švajcarske.

Prisutni su bili i pojedini bivši i sadašnji poslanici kosovske skupštine.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima „Kosovska žrtva, srpski agresor“, „Sloboda ima ime“, „Ne izjednačavajte žrtve sa zločincima“, „NATO, vaši saveznici su na suđenju“ i druge.

„Došli smo ovde na dan početka suđenja, kako bi podigli glas i stavili do znanja međunarodnoj javnosti da je ovo nepravda koja će biti crna mrlja za međunarodno pravo. Uzeti od naroda oslobodioce, one koji su počeli rat, oslobodili Kosovo od stogodišnje okupacije, izgarali za Kosovo, to je velika nepravda, tako da apelujemo da se oni što pre oslobode, kao heroji kakvi i jesu“, kazali su na protestu, prenosi N1.

Protestu je prisustvovao i sin jednog optuženih Kadrija Veseljija, Kljestor (Klestor).

„Hvala svima Albancima koji su se masovno solidarisali sa našim roditeljima i juče u Prištini i danas u Hagu! Čežnja za ocem ublažava se ponosom na njega kada vidimo tako veliku podršku. Ponosan na OVK. Hvala svima! Neka je Bog sa vama“, napisao je on na Instagramu.

Protest je završen oko 12 časova.

Isti protest će se, prema navodima Gazeta Express, nastaviti sledećeg meseca u Briselu ispred institucija Evropske unije.

Uoči početka suđenja, odnosno juče, protest je održan i u Prištini.

Jučerašnjem protestu u Prištini, a u organizaciji platforme „Sloboda ima ime“, odnosno „Udruženja veterana OVK“, kako su preneli prištinski mediji, prisustvovalo je više desetina hiljada ljudi, dok su organizatori tvrdili da je na ulicama Prištine bilo čak 100,000 ljudi.

Skupu su prisustvovali i članovi Socijaldemokratske partije, zajedno sa liderom ove stranke Dardanom Molićajem, ali i lider PDK Memlji Krasnići.

U maršu su učestvovale i porodice poginulih pripadnika OVK, kao i članovi porodica onih koji se nalaze u Hagu, koje su marš i predvodile, a kako je okupljenima kazao Memlji Krasnići, skup su uživo iz Haga pratili i haški pritvorenici Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi „i njihovi saborci“.

Podsetimo, predsednica Specijalizovanih veća Kosova imenovala je krajem prošle godine sudsko veće za slučaj koji se vodi protiv Hašima Tačija i ostalih.

Uvodna izlaganja u ovom postupku bila su najavljena za 1. mart.

Sredinom februara meseca je, međutim, početak suđenja na zahtev odbrane odložen za danas, te su uvodna izlaganja odložena za period od 3. do 5. aprila.

Optužnica Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora „OVK“ na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Prema manje redigovanoj optužnici koju su početkom marta objavila Specijalizovana veća Kosova, broj žrtava pritvoreništva je 445 ljudi, u čak 15 opština, odnosno u 43 nelegalna pritvora „OVK“. U ovoj verziji objavljena su i puna imena i prezimena pojedinih žrtava i nasilno pritvorenih, kao i njihov broj po opštinama, lokacije i vreme kada se to dogodilo.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, prisilni nestanak, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Početak suđenja u ovom slučaju zakazan je za ponedeljak 3. april.

Trenutno se u Specijalizovanim većima vode četiri postupka protiv osmorice optuženih. U toku je suđenje i Pjetru Šalji.

O ovim slučajevima čitajte na našoj tematskoj stranici: Specijalni sud za KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.