Skat odbacio navode da Kosovo po pitanju carina ima podršku SAD

Ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skat, rekao je da zamrznuti konflikt Srbije i Kosova nije opcija koja donosi stabilnost.

„Srbija se Briselskim sporazumom posvetila tome da pokuša da postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, kao i Kosovo. To bi trebalo da bude cilj obe strane, a to je sigurno i naš cilj“, rekao je Skat u intervjuu za Danas.

Skat je takođe odbacio navode da kosovske vlasti po pitanju carina na srpsku robu imaju podršku Vašingtona.

„SAD su od početka bile veoma jasne u stavu da carine nisu od pomoći i da predstavljaju prepreku vraćanju pregovorima i da ih treba ukinuti“, naveo je Skat, ali i dodao da iako carine jesu prepreka za dogovor nikako nisu i jedina prepreka.

Ambasador je odbacio i navode da međunarodna zajednica nije voljna da izvrši pritisak na Prištinu da bi se takse ukinule i rekao da Vašington „ne kontroliše šta Kosovo radi“.

Mediji služe kao pas napadač jedne stranke na drugu

Kajl Skat rekao je da je zabrinut zbog položaja medija u Srbiji i da nije normalno da mediji koji dobijaju sredstva iz budžeta ne omogućavaju opoziciji da se pojavi.

„Umesto da mediji igraju ulogu ‘psa čuvara’ koji u demokratskom društvu javnosti predstavlja činjenice i informacije, oni služe kao ‘pas napadač’ jedne političke stranke na drugu“, rekao je Skat.

On je naveo i da bi to što je Srbija za tri godine pala 30 mesta na rang listi slobode medija Reportera bez granica trebalo da bude razlog za ozbiljnu zabrinutost.

„U snažnoj, stabilnoj demokratiji mediji su važan kontrolor vlade“, izjavio je američki ambasador.

Izveštaj Evropske komisije odražava realno stanje

Govoreći o izveštaju Evropske komisije o Srbiji, Skat je rekao da je izveštaj „iskren napor zasnovan na činjenicama“ da se prikaže stanje u Srbiji i da odražava realno stanje.

„Znate, ako mi doktor kaže da treba da smršam i da treba više da vežbam, to mi se možda neće dopasti. Ali neće mi pomoći ako doktora optužim da je neobjektivan“, naveo je ambasador.

Prema njegovim rečima, motiv Evropske komisije je da ukaže na oblasti gde je potrebno više napretka kako bi Srbija dostigla standarde potrebne za članstvo u EU.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.