Skandali u kosovskoj tajnoj službi i na skupštinskom odboru

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Neprestani skandali u kosovskoj tajnoj službi pogoršali su njen imidž i kredibilitet, ocenili su članovi parlamentarnog odbora za nadzor nad tajnim službama.

Članovi odbora nisu odbacili ni mogućnost razrešenja direktora Tajne kosovske službe Baškima Smakaja, a neki su čak zahtevali da se pred njima lično pojavi kosovski premijer Hašim Tači i podnese izveštaj o tome šta je uradio u poslednje tri godine da bi se zaustavili skandali.

U odboru smatraju da je sve to posledica ”otvorenog rata” između Policije Kosova i tajne kosovske službe.
 
Prvi potpresednik odbora Fadilj Demaku je rekao da je posebno problematično da nemalo skandala ima u poslednje dve godine, dodavši da zato treba preuzeti konkretne mere da bi zaustavilo sve što je negativno u tajnoj službi, ne odbacujući i razrešenje direktora Baškima Smakaja.
 
Član odbora i poslanik ABK, Burim Ramadani, rekao je da su policija i tajna sluzba glavne institucije bezbednosti na Kosovu, a upravo one su jednoj drugoj ”proglasile rat”, i to zato što nekoliko visokih zvaničnika policije Kosova nije prošlo verifikaciju.
 
Po njegovim rečima, ne može se graditi sistem bezbednosti kada te dve institucije ne razgovaraju između sebe, posebno na menadžerskom nivou.
 
Srpski član odbora, Sreten Ivanović, takođe je izrazio čuđenje zbog činjenice da se u tajnoj službi Kosova dešavaju neprestani skandali. 
 
I ostali članovi komisije su izrazili veliku zabrinutost zbog skandala, rekavši da, izuzev infrastrukture, u kosovskoj tajnoj službi ”nema ništa pozitivno”, prenose mediji u Prištini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.