Džejkobson i Popović-razgovor o priznavanju diploma sa Prištinskog univerziteta

Ambasadorka SAD-a, Trejsi Džejkobson, danas je posetila Kancelalariju za pitanja zajednica i tom prilikom razgovarala sa direktorom Srđanom Popovićem. Glavna tema razgovora bilo je rešavanje pitanja priznavanja diploma sa Prištinskog univerziteta, koji je izmešten u Severnu Mitrovicu.

KPZ je u okviru inicijative za poboljšanje politike zapošljavanja nevećinskih zajednica pokrenula pitanje rešavanja priznavanja diploma, obzirom da sa tom diplomom nije moguće konkurisati za poslove u kosovskim institucijama. Rešavanje ovog pitanja je od suštinske važnosti za sve pripadnike nevećinskih zajednica koji su završili fakultet, a zbog diploma koje se ne priznaju, stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na ostale zajednice.


„Većina pripadnika srpske zajednice studira na fakultetu u Severnoj Mitrovici, i nerešavanjem ovog problema trajno bismo izgubili njihovo interesovanje kao i stručne ljude čije nam je znanje više nego potrebno. Obzirom da se ova Kancelarija zalaže za povećanje zastupljenosti nevećinskih zajednica u javnim institucijama, kako je i zakonima i ustavom zagarantovano, KPZ će nastaviti da aktivno radi na ovom pitanju koje dobija veliku pažnju domaćih i međunarodnih institucija“, rekao je Popović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.