Vlada podržala "trgovce drogom i ljudima"

Izvor: Info-ks/Koha Ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Vlada Kosova je pružila pravnu i finansijsku podršku potencijalnim optuženima "za trgovinu drogom i trgovine ljudima u svrhu uklanjanja bubrega".

Vlada namjerava da pruži pravnu i finansijsku pomoć licima koje protiv kojih bi bila podignuta optužnica pred novoosnovanim specijalnim sudom za istragu ratnih zločina koje su počinili pripadnici bivše OVK, piše danas "Koha ditore".

Nacrt zakona koji je u petak usvojila kosovska vlada, predviđa sveobuhvatnu podršku za optužene koji bi se mogli naći pred Specijalnim sudom, kao i za njihove porodice.
 
"Ovaj zakon ima za cilj pravnu zaštitu i finansijsku podršku za lica, potencijalno optužena u sudskim procesima i povezanim procedurama za navodne zločine u Specijalnom sudu", piše u prvom članu nacrta zakona.
 
Odredbe tog zakona, kako je predloženo, primjenjivale bi se prema svakom licu koje je optuženo za navodne zločine u sudskim procesima u Specijalnom sudu, uključujući pravnu zaštitu i finansijsku podršku za članove uže porodice, za putovanja koja se vezuju za sudske procese.
 
Taj nacrt zakona je u kosovskoj vladi sačinjen pošto je 23. aprila Skupština Kosova usvojila odluku o osnivanju specijalnog suda za istragu ratnih zločina pripadnika bivše OVK, a koji su navedeni u izvještaju Dicka Martyja.
 
Na pitanje "Kohe Ditore", kako je moguće da se na ovakav način zakonom pruži podrška optuženima za najstrašnije zločine, ministar pravde Hajredin Kuçi, koji je najodgovorniji za sastavljanje nacrta tog zakona, pokušao je da se opravda time da to nije konačna verzija, i tako odgovornost prebacio na poslanike skupštine Kosova, koja bi o tome trebalo da se izjasni.
 
"Mi ne želimo da prejudiciramo da li će doći do podizanja optužnice ili ne, ali se mislilo na eventualne optužene za ratne zločine, a ne i na one najstrašnije zločine", kazao je Kuçi.
 
Predsjednik parlamentarne komisije za zakonodavstvo Arben Gashi je rekao da nije video nacrt zakona ali, prema dosadašnjim informacijama, on može biti u suprotnosti sa ustavom Kosova i LDK neće glasati za njega kao takvog.
 
S druge strane, direktor Instituta za pravne studije Fisnik Korenica kazao da, osnivanjem takvog fonda za odbranu optuženih, kao da se a priori proglašavaju krivim oni koji će se eventualno naći pred tim sudom. On je dodao da kosovska vlada treba da objasni da li je specijalni sud po zakonima Kosova, prenosi "Koha ditore".
 
Sud ima mandat presude optužbi koje proizilaze iz izvještaja Vijeća Evrope koja uključuju i obične teške zločine. Očekuje se da mogu biti suđenja za moguće zločine od 1998. godine do kraja 2000. godine, a sadrži više optužbi sem onih navodnih ratnih.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.