Severna Mitrovica: Završena integracija pripadnika Civilne zaštite u kosovske institucije

Preostalih 378 pripadnika Civilne zaštite koji do sada nisu bili integrisani u kosovski sistem, danas je u Severnoj Kosovskoj Mitrovici potpisalo ugovore o radu u kosovskim institucijama, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. Do sada je, od ukupno 483 pripadnika CZ, njih 105 potpisalo ugovore o radu i to do 1. septembra prošle godine, do kada je trebalo da se završi integracija svih pripadnika Civilne zaštite. Iz Kancelarije za KiM pozdravljaju današnji završetak procesa integracije pripadnika CZ i ocenjuju da je, kako navode, "prihvatanje uslova od strane Prištine" i pronalaženje trajnog rešenja za upošljavanje pripadnika CZ na Severu KiM-a, "iako zakasneli, mali, ali važan korak" u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Iz Prištine, međutim, ističu da je današnje potpisivanje ugovora "važan korak u proširenju državnog suvereniteta u severnom delu zemlje". Oni takođe dodaju da je "Kosovo marljivo ispunilo ovaj sporazum u Briselu," te i da je sada red na Srbiju da prestane da plaća pripadnike CZ i zakonski ukine, kako su naveli, "ovu nelegalnu strukturu".

"Uloga koju su u srpskoj zajednici na KiM-u pripadnici Civilne zaštite do sada obavljali u okviru te institucije, biće očuvana njihovim angažovanjem u strukturama u kojima su uposleni od 01.01.2016. godine," navela je u svom večerašnjem saopštenju Kancelarija za KiM.

Povezani članci: 

Sporazum o integraciji pripadnika civilne zaštite na engleskom jeziku, možete pogledati OVDE.


Kontra optužbe iz Beograda: Konačna integracija civilne zaštite završiće se kad Priština dosledno primeni sporazum

Tahiri: Srbija sprečila integraciju pripadnika civilne zaštite sa Severa​

U kojim kosovskim institucijama će raditi srpska civilna zaštita sa Severa

Integracija civilne zaštite u kosovskim institucijama u završnoj fazi

Kosovska vlada usvojila zaključak o raspuštanju civilne zaštite na Severu

Prvih 80 pripadnika srpske civilne zaštite sa Severa potpisalo ugovore u Ajvaliji

Sporazum o integraciji civilne zaštite: Beograd do 24. aprila obaveštava EU o prestanku postojanja CZ i isplati plata posle 1. septembra

Sud na Severu najkasnije do oktobra; civilna zaštita u ministarstva i "civilne državne agencije"; objekte i opremu preuzima kosovska vlada

Mogerini: Sporazum o CZ jako pozitivan; Vučić nije komentarisao jučerašnji sporazum

Postignut sporazum o integraciji pripadnika civilne zaštite sa Severa

VIDEO: Većina kosovskih Albanaca misli da je civilna zaštita struktura "kriminalnih bandi"; podaci sa terena govore drugačije

Tahiri u Briselu zatražila raspuštanje civilne zaštite, uklanjanje Parka mira i ukidanje privremenih opštinskih organa

Iz ove vladine kancelarije podsećaju da su Beograd i Priština, krajem marta prošle godine, "uz posredovanje garanta", usaglasili sporazum o integraciji 483 pripadnika Civilne zaštite.

Puna integracija je trebalo da bude završena još 1. septembra prošle godine, ali je do tada ugovore potpisalo samo 105 pripadnika ove službe.

"Zatim je Priština samoinicijativno nekoliko puta pomerala rokove za primenu usaglašenog sporazuma, dok je Beograd sve dosadašnje obaveze u vezi sa sprovođenjem ovog sporazuma u potpunosti ispoštovao," tvrde iz Beograda.

Iz Kancelarije za KiM ističu i da je s obzirom na, kako navode, negativno iskustvo sa Prištinom u vezi sa integracijom pripadnika MUP-a, usled čega je njih 149 još uvek neintegrisano – Beograd sada insistirao na istovremenoj integraciji svih preostalih 378 pripadnika Civilne zaštite.

Tahiri: "Važan korak u proširenju državnog suvereniteta u severnom delu zemlje"

I iz Prištine potvrđuju da je danas – 378 pripadnika CZ potpisalo ugovore o radu u kosovskim institucijama, te i da je njih 105, od ukupno 483, ugovore potpisalo u oktobru prošle godine.

Međutim, ministarka za dijalog u Vladi Kosova, Edita Tahiri, sa druge strane, ističe je da je potpisivanje ugovora "važan korak u proširenju državnog suvereniteta u severnom delu zemlje".

"Integracija ovih ljudi u kosovski sistem, koji su potpisali ugovore o radu sa institucijama, važan je razvoj u kontekstu ciljeva Vlade Kosova da se konsoliduje suverenitet i normalizacija situacije u severnom delu zemlje i integracija Srba ovog dela javnog i društvenog života," navodi Tahiri i dodaje:

"Mi, kao Vlada Kosova smatramo da je napredak u pružanju suvereniteta u severnom delu zemlje od strateškog značaja, s obzirom na to da se od kraja rata suočavamo sa ovim izazovom i da ga, kao vlada rešavamo sistematski, korak po korak."

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova dalje dodaje da je Biselski dijalog važan instrument koji pomaže Kosovu da "ojača državni suverenitet u svakom uglu zemlje".

Tahiri je takođe naglasila da je Kosovo "marljivo ispunilo ovaj sporazum u Briselu, kao i sve ostale," te i da je sada red na Srbiju da prestane da "plaća pripadnike CZ i zakonski ukine ovu nelegalnu strukturu i primopredaju objekata institucijama Kosova."

Krajem decembra prošle godine, Edita Tahiri izjavila je da je Srbija "prekršila Briselski sporazum" i "sprečila pripadnike civilne zaštite da se integrišu u kosovski sistem, koji se tada, po njenim rečima, nisu pojavili na svečanoj ceremoniji potpisavanja ugovora u Severnoj Mitrovici.

Kancelarija za KiM je tada, u odgovoru za KoSSev, istakla da je sve obaveze u vezi sa sprovođenjem ovog sporazuma Beograd u potpunosti ispoštovao, osim o prekidu isplate zarada pripadnicima CZ, jer tada nije bilo jasno određeno kada će druga strana u potpunosti da integriše i počne da plaća preostale pripadnike, kao i sve integrisane pripadnike CZ. Takođe, iz Kancelarije za KiM su tada istakli da će se konačna integracija civilne zaštite završiti kada Priština dosledno primeni sporazum.

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.