Severna Kosovska Mitrovica dobija svoj prvi kružni tok

Raskrsnica na trgu Šumadija u Severnoj Kosovskoj Mitrovici se rekonstruiše u kružni tok srednje veličine; radove finansira opština Kosovska Mitrovica; izvođač radova A.D. "Novi Pazar"; direktor J.P. "Direkcija za građevinsko zemljište i puteve," Zoran Mitrović, za KoSSev o radovima i njihovom trajanju; VOX POP: građani Severne Kosovske Mitrovice o radovima na raskrsnici na trgu Šumadija 

U Severnoj Kosovskoj Mitrovici unazad nekoliko dana vidljivi su radovi na raskrsnici na trgu Šumadija. Uklonjeni su ivičnjaci ispred fotografske radionice "Foto Moma", kao i ispred mesare "Lazić", a uklonjeno je i jedno ostrvo prema ulici Lole Ribara. Zajedno sa početkom radova, javno preduzeće "Direkcija za građevinsko zemljište i puteve", uputilo je apel građanima Severne Kosovske Mitrovice da ne parkiraju svoja vozila u zoni raskrsnice ulica – Kralja Petra, Sutjeska i Lole Ribara, kako bi se radovi na raskrsnici nesmetano odvijali.

Direktor javnog preduzeća "Direkcija za građevinsko zemljište i puteve", Zoran Mitrović, u izjavi za KoSSev, potvrdio je da se raskrsnica na trgu Šumadija rekonstruiše u kružni tok srednje veličine, kao i da je početak radova trenutno odložen zvog Vidovdanskog sabora, ali da će svi radovi biti završeni u narednih trinaest dana.

"Iako je trebalo da radovi počnu ranije, zbog Vidovdanskog sabora su prolongirani – znate i sami da je bila montirana i bina na mestu radova. Pripremni radovi su počeli pre četiri dana, a juče su počeli glavni radovi i trajaće narednih trinaest dana. Naravno, trajanje radova zavisi od vremenskih prilika, od prilika na samom kolovozu, ali i od ponašanja pešaka i vozača. To je optimalno vreme do kada bi trebalo da se rekonstrukcija raskrsnice – Sutjeska, Kralja Petra i Lole Ribara u takozvani kružni tok, srednje veličine, završi," objašnjava Zoran Mitrović i dodaje da je rekonstrukcija raskrsnice bila neophodna zbog velike gužve u saobraćaju i u samom centru grada, te da je kružni tok najpovoljnije rešenje. 

Pored svog stručnog osoblja, na izradi plana kružnog toka, Direkcija je uključila i spoljne saradnike – saobraćajne inženjere, jer u okviru svojih stručnih resursa ne raspolaže i ovim profilom stručnjaka. Jedan od spoljnih saradnika na izradi plana kružnog toga je i mitrovčanin, saobraćajni inženjer, Petar Subotić, profesor u Tehničkoj školi “Mihajlo Petrović Alas”.

"Direkcija ima i građevinskih inženjera i inženjera ostalih struka, ali nema saobraćajnih inženjera. Mi smo konsultovali sve relevantne profesore i naši inženjeri su sarađivali sa njima sve vreme. Posebno bih pomenuo profesora, Petra Subotića, iz Tehniče škole 'Mihajlo Petrović Alas', koji nam je davao sugestije i zaista mnogo pomogao u izradi projekta," podcrtao je direktor Direkcije za građevinsko zemljište i puteve, koji je i apelovao na mitrovičke vozače da uklone svoja vozila koja su u zoni radova, a da pešaci budu obazrivi u danima kada se izvode radovi.

Mitrović je za KoSSev izjavio i da je unapred utvrđenim planom ove Direkcije, Kosovske policije i izvođača radova, dogovoreno da neće biti izmene režima saobraćaja, te da će raskrsnica sve vreme biti prohodna za saobraćaj: "Mi smo sa kosovskom policijskom službom i izvođačima radova napravili plan da se, kada bude došao trenutak da se u rad uključe i teže mašine, radi prvo desna strana raskrsnice – ka Foto Momi i da leva strana bude prohodna. Onda kada se završi sa desnom stranom raskrsnice, biće blokirana suprotna strana, a desna strana prohodna za saobraćaj."

Novinar KoSSeva je danas obišao mesto izvođenja radova, i pitao građane da li znaju šta se gradi i da li će novi kružni tok poboljšati protok saobraćaj na trgu Šumadija. Poslušajte šta su rekli: 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.