Oficir za vezu Vlade RS u Prištini Dejan Pavićević vraćen sa Merdara

Danas je sa prelaza Merdare vraćen oficir za vezu Republike Srbije u Prištini, Dejan Pavićević, jer mu nije dozvoljen ulazak na Kosovo, iako se nalazio u vozilu sa diplomatskim registarskim tablicama Misije EU. 
 
Povodom ovog incidenta, saopštenjem se oglasio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, koji je osudio ovakvo ponašanje kosovskih vlasti, ističući da je ovo grubo kršenje sporazuma, koji su Beograd i Priština postigli uz posredovanje Evropske unije.
 
"Uskraćivanje ulaska na područje Pokrajine, Dejanu Pavićeviću, koji se u trenutku incidenta nalazio u vozilu sa diplomatskim registarskim tablicama Misije EU, predstavlja grubo kršenje sporazuma, koji su Beograd i Priština postigli uz posredovanje Evropske unije. Posebno zabrinjava činjenica da ovakvo delovanje vlasti u Prištini, suprotno preuzetim obavezama, nesumnjivo otežava dalji proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine," navodi se u saopštenju iz kancelarije Marka Đurića.
 
Iako se nalazio u vozilu sa diplomatskim registarskim tablicama Misije EU, Pavićević je vraćen pod izgovorom da ne poseduje važeća dokumenta, a što Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju demantuje, tvrdeći da su isprave sa kojima je oficir za vezu putovao, apsolutno važeće na osnovu Sporazuma o oficirima za vezu.
 
"Dejan Pavićević je sa administrativnog prelaza Merdare vraćen pod izgovorom da ne poseduje važeća dokumenta, što svakako nije opravdano, jer su isprave sa kojima je putovao apsolutno validne na osnovu Sporazuma o oficirima za vezu. Imajući u vidu navedene okolnosti, obrazloženje na osnovu kojeg je oficiru za vezu zabranjen ulaz u Pokrajinu, predstavlja nesumnjivi dokaz opstrukcije dogovorenog od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini," navodi se dalje u saopštenju iz kancelarije Marka Đurića. 
 
Međutim, čak i u vozilu sa diplomatskim tablicama pri misiji EU, oficir za vezu nema diplomatski status. Podsećamo na izjavu glavnog pregovarača u Briselskim pregovorima i bivšeg premijera Vlade Republike Srbije, Ivice Dačiće, koji je, 1. februara 2013. godine, za dnevni list "Novosti" izjavio: "Oficiri sigurno neće imati diplomatski status, niti će biti uvertira za otvaranje ambasada. Na tome sam insistirao prilikom susreta sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem i ne sme biti drugačijih tumačenja dogovora. Oficiri će isključivo imati zadatak da pomažu u komunikaciji i da nadgledaju sprovođenje sporazuma."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.