Šefica UNMIK-a pozvala na smirenost: Ne postoji alternativa dijalogu

Karolin Zijade (Caroline Ziadeh)
FOTO: Ujedinjene nacije/Youtube

„Ne postoji alternativa dijalogu kako bi se prevazišle nesuglasice i sprečili nesporazumi koji bi mogli dodatno da podignu tenzije“, poručila je Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica UNMIK-a Karoline Zijade.

Duboko je zabrinuta povodom dešavanja koja su u toku i potencijalne eskalacije bezbednosne situacije koja će na kraju uticati na ljude na terenu, saopšteno je iz UNMIK-ove kancelarije za medije.

Zijade je pozvala na smirenost i uzdržanost, podsećajući na događaje iz jeseni 2021. i jula 2022, i apelovala na sve strane „da zaštite postignuća napravljena do sada“.

Ujedno je pozvala sve uključene na odgovorno rukovodstvo, kao i da preduzmu sve mere predostrožnosti kako bi se, kako navode, izbeglo pogoršanje koje bi moglo da ima neželjene posledice.

Pozvala je i na povratak razgovorima, „radi očuvanja postignuća iz dijaloga uz posredovanje EU“.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati. Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanje opomena je u toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima pre dva dana saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sever juče je i suspendovan. Najnovije poruke srpske strane tiču se najava o mogućem izlasku Srba iz kosovskih institucija. Srpska lista će odluku o tome doneti sutra.

O svemu opširnije u: 

Od nedelje protesti, sutra odluka Srpske liste da li se izlazi iz institucija

Petković: Kurti svojim izjavama o ZSO i Nenadu Đuriću zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu

Prvi policajac Severa se razdužio, vratio oružje Kosovskoj policiji

Svećlja o Đurićevoj smeni: Odbijanje sprovođenja odluka ozbiljno narušavanje bezbednosti i stabilnosti Kosova

Petković: Đurić suspendovan jer je stao u odbranu svog naroda; Rakić opet najavio napuštanje

Potvrđeno: Suspendovan Nenad Đurić

PIK predložio suspenziju komandira regiona Sever

Đurić potvrdio da policajci regiona Sever neće da izdaju opomene, poslate saobraćajne jedinice iz PrištinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.