Šef EULEX-a u Mitrovici: Situacija na severu Kosova krhka, građani u strahu

vigemark u mitrovici
FOTO: Lars Gunar Vigemark/Tviter

Šef EULEX-a Lars Gunar Vigemark boravio je danas u severnom delu Mitrovice gde se sastao sa političkim predstavnicima, civilnim društvom i policijskom jedinicom EULEX-a. Bezbednosnu situaciju na Severu ocenio je kao veoma krhku, te poručio da su lokalni stanovnici u strahu.

O sastanku sa Vigemarkom inicijalno je izvestio potpredsednik Srpske liste Igor Simić. U kratkoj objavi na Fejsbuku naveo je da se zajedno sa predsednikom SL Goranom Rakićem sastao sa šefom EULEX-a, te da su razgovarali o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Severu.

Vigemark sa SL
FOTO: Igor Simić/Fejsbuk

Potom se oglasio i Vigemark navodeći da se sastao i sa civilnim društvom i policijskom jedinicom EULEX-a, uz poruku da će ova misija nastaviti da prati situaciju.

„Nakon sastanaka koje sam danas imao u Severnoj Mitrovici sa političkim liderima, civilnim društvom i formiranom policijskom jedinicom EULEX-a, jasno je da je bezbednosna situacija veoma krhka i da se lokalni ljudi plaše. EULEX će nastaviti da prati i svi moraju pokazati maksimalnu uzdržanost“, poručio je šef EULEX-a u objavi na Tviteru.

Poseta Vigemarka dolazi u jeku nove kriza sa tablicama, a nakon odluke kosovske vlade da po fazama sprovede (pre)registraciju srpskih tablica na RKS, koja je kulminirala izlaskom Srba iz svih kosovskih institucija na Severu.

Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, odmah započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije.

Nakon prošlonedeljnih sastanaka u Parizu sa najvišim evropskim zvaničnicima, iz Brisela je stigla potvrda da je visoki predstavnik EU predao predlog Vučiću i Kurtiju za rešavanje trenutne krize na Kosovu, ali i da kriza sa tablicama mora da se reši pre 21. novembra, kada će, prema odluci Prištine, započeti kažnjavanje onih koji nisu preregistrovali vozila na RKS.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.