U nedelju hirotonisanje episkopa novobrdskog Ilariona u hramu Svetog Save

ilarion
FOTO: Otac Ilarion/Manastir Draganac

Hirotonija Episkopa novobrdskog Ilariona (Lupulovića), igumana manastira Draganac biće obavljena u nedelju 20. novembra od 9:00 časova u hramu Svetog Save na Vračaru na svetoj arhijereskoj Liturgiji koju će služiti Patrijarh srpski Porfirije sa arhijerejima i sveštenstvom, saopštila je SPC.

Ranije ove godine, tačnije od 15. do 20. maja Sveti Arhijerejski Sabor SPC odlučio je da je iguman manastira Draganac, otac Ilarion novi (vikarni) vladika Srpske Pravoslavne Crkve. Imenovanje o. Ilariona istog dana je potvrdila i Patrijaršija i od tada on je vikarni vladika Novobrdski pri Eparhiji Raško-prizrenskoj i kosovsko-metohijskoj.

Dan ranije, 19. novembra sa početkom u 18 časova biće izvršen čin narečenja izabranog Episkopa u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu.

Ilarion (Rastko Lupulović) rođen je 15. aprila 1974. godine u Beogradu. Pre nego se zamonašio 1996. godine, bio je jedan od najpopularnijih umetnika beogradske scene, pre svega kao glumac i muzičar.

Diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Nosilac je prestižne Sterijine nagrade „Zoran Radmilović“, i ostvario je uloge koje su ostale kultne i danas.

Bio je i član kultne pank rok grupe „Kanda, Kodža i Nebojša“, a ima i klasično muzičko obrazovanje.

U međuvremenu završio je i Teološki fakultet u Beogradu.

Za igumana Draganca došao je 2013. godine prema poslušanju vladike Teodosija – iz Visokih Dečana, gde je boravio od svog monašenja. U Dragancu je za kratko vreme obnovio manastir, i sam crkveni, ali i kulturni život pomoravskih Srba.

U manastiru se održavaju i neguju umetničke likovne i muzičke radionice u kojima se posebno radi sa mladim naraštajem.

Vladika Ilarion nastavlja tradiciju mladih obrazovanih sveštenih lica u SPC. Osim svog visokog umetničkog obrazovanja, on tečno govori engleski, italijanski, francuski i albanski jezik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.