Gazeta Express: Kurti negativno odgovorio na zahtev SAD o taksama

Foto: Gazeta Express
Foto: Gazeta Express

Kosovski premijer, Aljbin Kurti negativno je odgovorio na zahteve SAD za ukidanje takse na srpske proizvode. To će proizvesti velike posledice za Kosovo, piše Gazeta Express, pozivajući se na svoje izvore u SAD.

Ovaj list pisao je juče da ukoliko Priština ne ukine takse do petka, da „stvari mogu da eskaliraju“.

„Ukoliko do petka takse ne budu ukinute, od američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela se očekuje da načini prvi korak“.

Međutim, kako danas piše Gazeta Express, Kurti je već poručio Amerikancima da do toga neće doći.

Za danas u 16:00 bila je zakazana sednica kosovske vlade. Kako su pojedini prištinski mediji preneli, na sednici je trebalo da se odlučuje o ukidanju takse prema Srbiji. Međutim, ova sednica je odložena upravo zbog neslaganja koalicionih partnera LVV-LDK oko pitanja taksi, prenela je Gazeta Express.

Upravo zbog toga, SAD planiraju da preduzmu mere, a samo povlačenje priznanja nije jedna od opcija „kazne“. Ne zna se tačno šta će Amerika uraditi, ali suspenzija investicija i drugih aktivnosti koje su 20 godina pomagale Kosovu mogle bi biti neke od mera, piše ovaj medij.

Isti izvori su za Express kazali da su SAD očajne prema LDK-u, koji „nije unapredio obaveze oko dogovora i koordinacije sa SAD-om u vezi sa ukidanjem taksi“.

Gazeta Express: Grenel čeka Kurtija da ukine takse do petka, ako ne budu ukinute- stvari mogu eskaliratiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.