Gračanica: Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“ u ponedeljak

FOTO: Dom kulture „Gračanica“

U Domu kulture Gračanica ovog ponedeljka se održava izložba starih fotografija i razglednica Manastira Gračanica. Događaj koji organizuju Arhiv KiM i Dom kulture, planiran je za 19.00 časova.

Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljenih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka.

Materijal je prikupljen u: Državnom arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Istorijskom muzeju Srbije, Narodnom Etnografskom muzeju u Beogradu, kao i Narodnoj biblioteci Srbije, a materijale su davali i kolekcionari sa prostora KiM.

Temu same izložbe nametnuo je veliki jubilej – 700 godina postojanja, koji je nadavno proslavio manastir Gračanica.

„Od kada je sazdan predanošću neimara i darovitošću ktitora, Manastir Gračanica predstavljao je neiscrpnu inspiraciju umetnicima i pesnicima koji su nadahnuti božanskom lepotom Milutinove zadužbine četkicom oslikavali najbolje radove a perom ispisali najlepše stihove“, navodi u predgovoru kataloga autor izložbe i direktor Arhiva KiM, Marko Marković.

Arhiv KiM pokrenuo je niz aktivnosti koje podrazumevaju prikupljanje, čuvanje i sistematizaciju materijala sa prostora KiM.

Krajem prošle godine Arhiv je pokrenuo svoju izdavačku delatnost i objavio knjigu „Moje službovanje u Staroj Srbiji u vreme poslednjih godina turske vladavine“.

Ujedno, kako navodi Dom kulture Gračanica, ovo je prva posleratna izložba u organizaciji Arhiva.

„Još jedna ustanova kulture od nacionalnog značaja, Arhiv Kosova i Metohije vratila se u svoj zavičaj, nadomak Prištine nakon 22 godine izgnanstva. Svesni da ukoliko ostanemo bez pisanih svedočanstava, biće sve teže očuvati vekovnu nit našeg naroda i njegove kulturne riznice. Uprkos trajnim ožiljcima koje je donelo izgnanstvo, povratak ustanove iznova je raširio jedra elana i entuzijazma, te Arhiv nastoji da vrati svoj nekadašnji renome i sebe učini vidljivim i prepoznatljivim na prostoru KiM“, naglašava direktor, Marko Marković.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za KiM i grad Priština.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.