Muzej žrtava genocida i Dom kulture Gračanica potpisali protokol o saradnji

Foto: RTV Kim

Muzej žrtava genocida i Dom kulture Gračanica potpisali su protokol o uzajamnoj saradnji, sa ciljem učvršćivanja, boljeg povezivanja kao i veće saradnje u realizaciji projekata iz oblasti kulture, obrazovanja, kulture sećanja, umetnosti i naučno-istraživačke delatnosti.

U Domu kulture u Gračanici direktor ove ustanove Živojin Rakočević je sa direktorom Muzeja žrtava genocida iz Beograda Dejanom Ristićem potpisao protokol o međusobnoj saradnji.

Direktor Muzeja Dejan Ristić je istakao da je uloga muzeja da istražuje, publikuje, prezentuje podatke o genocidima počinjenim nad srpskim narodom u 20. veku, kao i nad žrtvama holokausta.

“Cilj nam je da kroz različite programe jačamo kapacitete Muzeja žrtava genocida, svest i znanje o onome što se desilo u 20. veku i šta se još uvek dešava na pojedinim područjima naše zemlje ili u regionu, kada je u pitanju položaj srpskog naroda. Stoga nam je važno da uspostavljamo institucionalnu saradnju”, kazao je Ristić.

On je napomenuo da potpisani protokol nije samo običan papir i da će od septembra meseca biti organizovan čitav niz programa koji će obuhvatiti predavanja, predstavljanja knjiga, tribina, radionica za decu, biće prikazivani dokumentarni filmovi i organizovane izložbe.

“Vrlo je važno da na svaki mogući način jačamo veze ustanova kulture na teritorji Republike Srbije, a posebno na Kosovu”, poručio je Ristić.

Direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević je naveo da su sa predstavnicima Muzeja žrtava genocida u prethodnom periodu već ostvarili dobru saradnju.

“Potpisivanje protokola o saradnji nije početak, već formalizacija i institucionalizacija onoga što smo do sada radili, sa namerom da imamo razmenu u publikacijama, da imamo pristup fondovima fotografija, predmeta, iz doba kada su zločini napravljeni”, rekao je Rakočević i dodao:

“Dom kulture Gračanica ima funkciju koja podrazumeva logistiku za ljude koji dolaze i koji su naučnici, koji će stručno raditi na problemima koji se dešavaju na Kosovu”.

Protokol o saradnji Doma kulture Gračanica i Muzeja žrtava genocida potpisan na dan kada je pre 80 godina izvršen pokolj Srba u glinskoj crkvi, gde su ustaše u zatvorenoj crkvi ubile više stotina Srba.

Muzej žrtava genocida u Beogradu je osnovan 1992. godine.

RTV KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.