Sastanak u Briselu o dinarima ipak u sredu

dinari
FOTO: KoSSev

Sledeći sastanak u Briselu, u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine – održaće se u sredu, 15. maja, saopštio je danas portparol EU, Peter Stano.

„Specijalni izaslanik pozvao je obe strane da dođu na sastanak u sredu ovde u Briselu kako bi nastavili diskusiju za pronalaženje privremenih stabilnih rešenja za ljude koji su pogođeni odlukom Centralne banke Kosova“, kazao je Stano odgovorivši novinarki na pitanje o, kako je kazala, isteklom tranzicionom periodu koji je Centralna banka Kosova dala pre više od tri meseca.

EU očekuje, poručio je, da obe strane pokažu fleksibilnost i spremnost da postignu kompromis.

„Nadam se da će se strane ponašati u evropskom duhu i postići kompromis“.

Kao i svi prethodni, Stano kaže da očekuju da će i ovaj, već sedmi po redu sastanak na samo jednu temu, biti poslednji o tome.

A šta je potrebno? – „Potreban je pravi progres u implementaciji Ohridskog sporazuma i njegovog aneksa…“, kaže Peter Stano.

Inače, informacije iz Beograda sve do sada, bile su da se nova runda dijaloga zapravo održava danas, 13. maja. Ovaj je podatak Petar Petković, glavni pregovarač iz Beograda, osim po tek završenom prethodnom sastanku u aprilu, kazao i krajem prošle nedelje.

Sa druge strane, kosovska vlada jutros je medije obavestila o odlasku zamenika premijera, Besnika Bisljimija, inače glavnog prištinskog pregovarača za dijalog u Briselu, u Mađarsku i to na dva dana.

U iščekivanju ovog sastanka, prištinski mediji još od subote izveštavaju o navodnom kažnjavanju od danas na Kosovu, onih koji i dalje koriste dinare, a zbog završenog prelaznog perioda. Centralna banka Kosova i kosovska vlada se ne oglašavaju.

Sa druge strane, dinar se i dalje, makar kada je reč o severnom delu Mitrovice, koristi za plaćanje, a iz Kosovske policije regiona Sever juče su nam kazali da oni nisu dobili nikakva naređenja u vezi sa ovim.

Mediji o kažnjavanju zbog isteka prelaznog perioda, KP nije dobila naređenja, CBK se ne oglašava, a dinar se i dalje koristiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.