RTV Kim: Obustavljen platni promet dinarima u Gračanici

FOTO: Kim

Trgovci i ugostitelji u opštini Gračanica obustavili su platni promet u dinarima. Pojedinci sa kojima su novinari radija Kim razgovarali su naveli da to “nije problem” jer većina meštana plate i penzije podiže u centralnoj Srbiji, gde ih i konvertuje u evro.

Nakon isteka perioda od tri meseca koji je kosovska vlada odredila za “prelazni period”, evro je od danas jedino zvanično sredstvo gotovinskog plaćanja na Kosovu, pa, navodi ovaj medij, oni koji ne budu poštovali ovu odluku mogu očekivati kazne.

„Od danas smo prestali da primamo dinare. Upoznati smo sa situacijom da je to zabranjeno na Kosovu i vodimo se time. Mislim da to i nije neki problem, jer (građani) svakako plate i penzije podižu u Srbiji, to konvertuju u evre i troše ovde. Za nas takođe nije neki problem, naplaćujemo u evrima. Takva je situacija“, kazao je za RTV Kim radnik u ugostiteljstvu Marko Rajković.

Prosvetna radnica iz Gračanice, Ljiljana Đorić, je istakla da će se građani koji su u radnom odnosu, a primaju platu iz budžeta Republike Srbije snaći i da uredba Centralne banke Kosova (CBK) predstavlja najveći problem starima i bolesnima.

„Upoznata sam, juče sam čula i ništa me ne iznenađuje, niti sam očekivala drugačiji ishod. Snaći ćemo se kako znamo i umemo. Gore stvari nas nisu plašile, neće ni ovo. Građani Kosova koji su u radnom odnosu će se snaći, najveći je problem za penzionere. Ne znam kako će oni jer su u godinama i nisu sposobni za putovanje. Trudićemo se da im pomognemo koliko možemo“, kazala je.

„Zakon mora da se poštuje“

Iako su nezadovoljni odlukom CBK-a, penzioneri sa kojima je ekipa Kim radija razgovarala su kazali da po zarađeni novac idu u centralnu Srbiju i da nakon njegove konverzije normalno funkcionišu na Kosovu.

„Upoznat sam sa ukidanjem dinara i to je veliki problem. Idem u Srbiju i tamo podignem penziju. Šta da radimo, ne daju, sigurno će kažnjavati. Zakon je zakon, mora da se poštuje“, kazao je Ljubiša iz Preoca.

„Malo im je bilo što nemamo ovde da podignemo dinare, pa su ih i ukinuli. Malu penziju imam i ne mogu da idem u Srbiju. Žalosno je šta rade na Kosovu za nas“, navela je Borika Mirković iz Gračanice.

Podsetimo, 01. februara je stupila na snagu Uredba Centralne banke Kosova prema kojoj je evro jedina zvanična valuta. Iako su se delagacije Prištine i Beograda do sada sastajale šest puta u vezi sa problemom upotrebe dinara na Kosovu, rešenje još uvek nije pronađeno. Najavljen je skori nastavak razgovora o ovoj temi.

Radio Kim

Povezane vesti:

Sastanak u Briselu o dinarima ipak u sredu

Mediji o kažnjavanju zbog isteka prelaznog perioda, KP nije dobila naređenja, CBK se ne oglašava, a dinar se i dalje koristi

RTK: Danas ističe prelazni rok za dinare, od sutra kažnjavanje

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.