Haradinaj Stubla podnela ostavku na pozicije u MSP i AAK

Foto: Ridvan Slivova/Telegrafi

Meljiza Haradinaj Stubla podnela je ostavku na mesto odlazeće ministarke spoljnih poslova i dijaspore Kosova i na sve funkcije u Alijansi za budućnost Kosova. Ostavka je usledila nakon što se Stubla nedavno našla u centru pažnje javnosti zbog navoda o krađi glasova kandidata za poslanike iz AAK i njihovom preusmeravanju njoj.

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) doneo je juče odluke po žalbama kandidata za poslanike a povodom izbora održanih 14. februara.

Među žalbama bile su i one kandidata ispred AAK koji su izrazili sumnju da su glasovi namenjeni njima pripali Meljizi Haradinaj Stubli.

Prethodno su ujedno prištinski mediji pisali o navodnoj krađi glasova i njihovom preusmeravanju drugim kandidatima, a kao jednog od učesnika navodne krađe označili su supruga odlazeće ministarke spoljnih poslova Kosova, Meljize Haradinaj Stuble, koji je negirao ovakve optužbe.

Međutim, jučerašnjom odlukom IPŽP odlučeno je da se ponovo broje glasovi svih kandidata za poslanike ispred AAK.

Stubla se danas oglasila putem Fejsbuka, navodeći da je podnela ostavke ispred MSP i AAK, a zbog toga što se našla usred „piramidalne šeme mrljanja, linča i pritiska, manipulacija i ucena“.

„Odluku donosim samo zbog moralne povrede koja mi je naneta i ugleda koji su oštetili ljudi prljavih namera, a ne zato toga što se osećam odgovornom za manipulacije i optužbe koje se nemilosrdno upućuju meni i mojoj porodici. Uzrok i posledica ove odluke je rušenje moje časti i dela pogrdnim igrama drugih“, poručila je Stubla.

Stubla kaže da nije tajna da AAK nije bila favorit za pobednika na izborima, ali i dodaje da je ta činjenica „uznemirila neke koji politički opstanak vide kao borbu za egzistenciju“.

„Oni su posvećeni pobedi u izbornoj borbi po svaku cenu, ne birajući nikakva sredstva. Po svaku cenu piramidalne kriminalne šeme, orkestrirane od strane parapolitike, a koje se aktiviraju kad god ima potrebe, pridružile su se stranačkim strukturama kako bi izgradili saveze za održavanje kontrole i ucena u njima“, navodi dalje Stubla.

Stubla je povodom optužbi o krađi glasova rekla da želi da Tužilaštvo što pre rasvetli slučaj, dok je video snimak koji, kako su tada preneli prištinski mediji, dokazuje da je u sve bio umešan njen suprug, vidi kako iscenirani.

„Prebrojavanje pojedinih kutija je korak napred, ali nije presudan za otkrivanje pune istine, jer geneza problema leži upravo u tvrdnjama iznetim u ovom video snimku i uverana sam da će se razjašnjenjem činjenica, takođe urušiti kriminalne piramidalne šeme.

Stubla je na izborima 14. februara dobila 4.424 glasa i postala poslednji na listi poslanik od ukupno osam.

Ona je funkciju ministarke spoljnih poslova vršila od juna meseca, tj, od formiranja vlade Avdulaha Hotija.

Nakon odluka IPŽP o žalbama kandidata za poslanike, među kojima su i one iz AAK, CIK je ujedno odobrio zahtev za ponovno prebrojavanje glasova na 134 biračkih mesta zbog sumnje da su postojale neregularnosti prilikom prethodnog brojanja, javljaju jutros prištinski mediji.

Osim odluke o ponovnom brojanju, IPŽP je po žalbama kandidata iz nevećinskih zajednica odlučio i da poništi glasovi za bošnjačke partije u opštinama sa srpskom većinom – u Zubinom Potoku, Štrpcu, Ranilugu, Gračanici, Partešu, Klokotu, Novom Brdu, Severnoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću.

Ovom odlukom je, između ostalog, poništeno 4.205 glasova koje je dobila Ujedinjena zajednica Adrijane Hodžić u opštinama Zvečan, Leposavić i Severna Mitrovica, koja je prema konačnim rezultatima osvojila ukupno 6.422 glasova i jedno mesto u Skupštini Kosova.

Kako prenose prištinski mediji, Hodžič je već podnela žalbu Vrhovnom sudu povodom poništavanja njenih glasova od strane IPŽP.

Hodžić je naglasila, da će, ako Vrhovni sud Kosova ne donese odluku koja će biti u njenoj koristi, pravdu potražiti u međunarodnim institucijama.

Poništeno je i 800 glasova Romske inicijative u pojedinim opštinama od ukupno osvojenih 4.049, takođe zbog žalbi drugih nevećinskih partija, da je Romska inicijativa, pored Adrijane Hodžić, ušla u Skupštinu Kosova zahvaljujući Srpskoj listi.

Kandidat za poslanika Egipćanske liberalne stranke, Veton Beriša, rekao je danas da je IPŽP poništila glasove Romske inivijative u pet opština – Leposaviću, Novom Brdu, Ranilugu, Partešu i Klokotu, a da će podneti žalbu Vrhovnom sudu za dalje poništenje tih glasova.

Na ovu odluku Izbornog panela, nezadovoljne strane imaju pravo da se žale Vrhovnom sudu Kosova koji odluku mora da donese u roku od 72 sata. Odluka Vrhovnog suda Kosova je konačna i obavezujuća za sve.

Pročitajte još:

Ukoliko Vrhovni sud ne promeni odluku IPŽP Duda Balje postaće poslanica umesto Hodžić

Glasovi Adrijane Hodžić poništeni u tri opštine na Severu KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.