Tači uvodi novo odlikovanje – „Adem Demaći“

Kosovski predsednik Hašim Tači
Foto: VOA

Kosovski predsednik, Hašim Tači, saopštio je danas da je odlučio da uvede novo odlikovanje koje će nositi ime pre dve godine preminulog političara Adema Demaćija (Demaçi), zbog njegovog „doprinosa izgradnji nezavisnosti Kosova“.

U objavi na Fejsbuku Tači je naveo  da je ponosan zbog toga što je „nezavisno Kosovo izgrađeno na jakim temeljima koji su postavljeni delima istaknutih rodoljuba“, poručivši ujedno da je jedan od njih Adem Demaći.

„U večnu čast zbog neuporedivog doprinosa Adema Demaćija, kao predsednik zemlje odlučio sam da uvedem odlikovanje ‘Adem Demaći’. Ovo odlikovanje biće dodeljivano ličnostima naše zemlje koje su poznate po svojoj otpornosti i visokoj nacionalnoj svesti“, poručio je Tači.

Podsetimo, Adem Demaći preminuo je jula meseca 2018. godine, u 82. godini života. Srpskoj javnosti poznat je kao političar koji je 28 godina proveo u zatvoru optužen da je predvodnik takozvanih marksista–lenjinista. Po izlasku iz zatvora osnovao je Parlamentarnu stranku, a za vreme rata na Kosovu bio je politički lider takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. Posle rata prvi je od viđenijih kosovskih Albanaca koji je došao u Beograd.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.