Šahovski turnir u Leposaviću okupio profesionalce

Dvadeset i devet šahista takmičilo se danas na petnaestom po redu šahovskom turniru u Leposaviću – "Vidovdan 2017". Ovo jednodnevno takmičenje, na krajnjem severu KiM-a okupilo je veliki broj velemajstora – njih petoricu, ali i dvojicu internacionalca i tri fide majstora. Upravo su profesionalci i bili najbolji – prvo mesto osvojili su dvostruki prvak Srbije Miloš Perunović i velemajstor Dejan Pikula, na trećem mestu našao se Ivan Ivanišević. Video prilog o ovom turniru snimila je Radio televizija Mir.

Perunović na turniru učestvuje po drugi put. Kaže da rado dolazi u Leposavić.

"Letnji period je malo nezgodan za nas profesionalce, jer ima dosta turnira tokom leta, tako da nismo u mogućnosti da igramo, ali kad god smo u prilici, mi dođemo da nastupamo ovde, jer se prosto osećamo lepo. I turnir je jako lepo organizovan," rekao je ovaj šahovski velemajstor.

Dejan Pikula je po četvrti put učesnik leposavićkog turnira, za koji kaže da "voli da igra". Uslovi su dobri, ali, kako kaže, žali što nema više igrača.

"Došlo bi više igrača, ali se istovremeno igra nekoliko turnira," dodaje.

Među učesnicima bilo je i onih koji učestvuju gotovo svake godine. Jedan od njih je Dušan Čolović.

"Izuzetno sam zadovoljan uslovima za igru, domaćinom, organizacijom. Nagrade tu nisu toliko bitne, koliko je bitno druženje," kaže on.

Organizatori turnira su Šahovski Savez Srbije, Savez Kosova i Metohije i klub "Kosmet", uz podršku opštine Leposavić. Ni oni nisu krili zadovoljstvo. Ponosni su što su se u njihovom, kako kažu, malom mestu okupili velemajstori. 

"Ja sam izuzetno zadovoljan, ne kao organizator ispred SO-a i našeg kluba Kosmet, već zato što je ovo jedinstvena prilika da u našem malom mestu okupimo ovoliko dobrih velemajstora," kaže direktor turnira, Momčilo Jakovljević.

Za narednu godinu organizatori najavljuju novi događaj – domaću ligu za sedam klubova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.