SAD u potpunosti podržavaju Lajčaka

Američki interesi na Balkanu su dosledni, ocenio je zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za Evropu i Evroaziju, te specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer). SAD u potpunosti podržava dijalog koji vodi EU i rad Miroslava Lajčaka kao posebnog predstavnika EU. Normalizacija i pomirenje Srbije i Kosova bilo bi dobro za sve u regionu.

„Ono što bismo želeli da vidimo je snažan, vrlo živ, prosperitetan Zapadni Balkan, zemlje u miru same sa sobom, u miru sa svojim susedima i integrisane u evropske institucije. To znači članstvo u Evropskoj uniji (EU) za sve države Zapadnog Balkana, članstvo u NATO-u za sve koji bi doneli odluku da to učine, sve koji tome teže“, kazao je u intervju za bošnjačku sekciju VOA.

Pitanje BiH i Kosova su za američku administraciju odvojena pitanja.

„Postoji dinamika specifična za napore na normalizaciji između Kosova i Srbije, ona je važna i Sjedinjene Države u nju ulažu znatan napor, energiju i politički kapital. U potpunosti podržavamo proces dijaloga koji vodi EU i rad Miroslava Lajčaka kao posebnog predstavnika EU. Istovremeno bismo želeli da vidimo napredak u BiH na reformskom planu, ali ne povlačimo nikakvu vezu između procesa dijaloga Beograda i Prištine i onoga što se događa u BiH. Kada to kažem, mislim da je svima jasno da su dobre stvari na Balkanu proizvodile pozitivne posledice na drugim mestima na Balkanu. Ako može doći do pomirenja i normalizacije između Srbije i Kosova, rekao bih da je to dobro za sve u regionu, uključujući i BiH. Ako BiH može uvesti reforme potrebne za napredak na evropskom putu, mislim da je to dobro za njene susede. Mislim da je to dobro za Crnu Goru, za Srbiju. To je dobro za Hrvatsku, dobro za čitav region. Dakle, iako ne postoji formalna veza, sigurno je da kada se dobre stvari dogode na jednom mestu, to pomaže da se dobre stvari dogode i drugde, a ako se loše stvari dogode na jednom mestu, to olakšava negativnim stvarima da se dogode drugde u regionu. Stoga smo posvećeni pomaganju u osiguranju pozitivnih ishoda na sve načine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.