Izveden Placebo u Gračanici, sutra u Zubinom Potoku

Predstava „Placebo“, po tekstu Aleksandra Jugovića, u režiji Isidore Goncić, premijerno je izvedena u Gračanici večeras u Domu kulture „Gračanica“.

„Reč ‘placebo’ dolazi iz latinskog jezika i znači ‘udovoljiću’ (od placeo – udovoljavam), a prvi put se pominje u latinskom prevodu Biblije. Godine 1811., ova reč je već ušla u Medicinski leksikon Hupera i Кvinsija, gde se navodi da je to bilo koji lek napravljen tako da više udovolji pacijentu, nego da ovaj ima koristi od njega. Placebo efekat, ta neverovatna sposobnost uma da ozdravi telo, koristi se i danas u medicini. To je pozitivan efekat izazvan autosugestijom bolesnika da mu neki lek pomaže. Ovaj efekat nastaje prihvatanjem neke neistine kao tačne, da bi se sačuvao ili postigao osećaj sigurnosti. Placebo pokazuje kako je naš um sposoban da pokrene promene u organizmu verujući u moć lažnog leka. Drama ‘Placebo’ Aleksandra Jugovića ide još dalje“, rekla je rediteljka Isidora Goncić.

Pored Goncićeve, autorsku ekipu predstave čine i: koreografkinja Jovana Ikonić, kompozitorka Irena Popović Dragović, kostimografkinja Bojana Кostadinović i scenograf Goran Stojčetović.

U predstavi igraju: Nikola Ranđelović, Marko Pavlović, Bojan Stojčetović, Anika Grujić, Milena Pavlović, Nikola Đorđević, Strahinja Bičanin i Jasmina Stojiljković.

Nakon premijernog izvođenja u Gračanici, predstava „Placebo“ će sutra biti odigrana u Zubinom Potoku, a potom sledi beogradska premijera 01. i 02. marta u Ustanovi kulture „Vuk Кaradžić“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.