Sa Severa Kosova dvoje preminulo od COVID – 19, 21 izlečen

Dve osobe preminule su od COVID -19 za poslednja 24 časa, te je ukupan broj preminulih na Severu sada 5, saopštio je epidemiolog iz Kosovske Mitrovice, Aleksandar Antonijević, dodavši da je 21 osoba izlečena a dvoje novoinficiranih.

Preminule osobe su iz Zvečana, muškarac i žena iz Leposavića, koja je bila dugogodišnji pacijent na dijalizi.

„Za lice iz Zvečana, još odmah prilikom transporta znamo da je još prvog dana uključen na respirator i da je bio dosta loše, tako da smo jutros u bazi videli, nije nam stigla potvrda ali smo u bazi videli“, kazao je Antonijević na redovnoj konferenciji za medije.

Na Kosovu je jutros preminula i trudnica iz Đakovice, čija beba takođe nije spašena, i to je 16. žrtva koronavirusa prema podacima instituta u Prištini. O tome čitajte u:

Priština: Još jedna žrtva koronavirusa na Kosovu, preminula trudnica iz Đakovice

Dve osobe su obolele od COVID – 19 za poslednja 24 časa na Severu, dok je jedna osoba retestirana i pozitivan nalaz je ponovo potvrđen.

Ukupno je do juče testirano 665 osoba, od čega su 82 osobe obolele od COVID-19, 21 lice ozdravilo, dok je 5 preminulo.

Jutros je iz Mitrovice za Kraljevo poslato 18 uzoraka a rezultati se očekuju večeras.

Po oštinama to izgleda ovako:

U Kosovskoj Mitrovici do sada su obolele 33 osobe (jedna osoba je preminula, a devet je izlečeno), u Zvečanu je 19 osoba obolelo, od kojih je do sada 11 izlečeno, a jedan preminuo, u Zubinom Potoku registrovano je 19 slučajeva, a u Leposaviću 11 (tri osobe su preminule i jedna osoba je izlečena).

Što se tiče njihovog zdravstvenog stanja, 30 lica su sa lakšom kliničkom slikom smeštena u Studentskom domu u Kosovskoj Mitrovici, jedno lice na Beogradskom sajmu. Od onih sa umerenom kliničkom slikom, 18 je smešteno u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, četiri u KBC u Kragujevcu, dvoje u Dragiše Mišovića i jedna osoba u KBC Niš.

Bez zvanične saradnje sa kosovskim institutom za javno zdravlje ali raspoloženi za saradnju

Antonijević je potvrdio i danas ono što je sinoć kazao u izjavi za naš portal, da kosovski institut za javno zdravlje nije zatražio podatke o broju inficiranih sa Severa, te da bi ih dobili da su ih zatražili.

Odgovarajući na novinarska pitanja, kazao je da Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici nije ostvario zvaničnu saradnju sa kosovskim institutom za javno zdravlje, ali da su raspoloženi da pomognu.

„Tu smo za svaki vid pomoći i saradnje jedni drugima, jer ovo je problem svih. Takav je stav svih kolega – borimo se za svakog pacijenta, svima ćemo izaći u susret, sve što možemo radimo zajednički, ali neka zajednička saradnja nije uspostavljena i nisu nam tražili podatke. Da su nam tražili podatke, dobili bi sigurno o situaciji. Službeno nisu zatražili. Nikakav zvanični dopis, nikakvu zvaničnu saradnju nismo, nezvanično bilo je neke ispomoći, bilo je nekih akcija, ali zvanične saradnje ne“, kazao je Antonijević.

Juče je došlo do zabune u javnosti o tome koliki je broj inficiranih na Severu Kosova za poslednja 24 sata. Kosovski Institut za javno zdravlje preksinoć je saopštio da je broj novoinficiranih na Severu bio 25, Krizni štab u Mitrovici potom da nema novoinficiranih, a u međuvremenu, podatke iz Prištine demantovali su Krizni štab u Zubinom Potoku i epidemiolog Aleksandar Antonijević. Portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti, potom je tvrdio da su podaci tačni, te da su eventualno mogli da zakasne jedan dan i da se radi o zbirnim podacima koje kosovsko ministarstvo za administraciju i javnu upravu preuzima od kriznih štabova, i potom dostavlja kosovskom Institutu za javno zdravlje. Ni zbirnim sabiranjem podataka za 5, odnosno 6 poslednjih dana, juče KoSSev nije uspeo da dobije cifru od 25. O tome detaljnije čitajte u:

Otkud podaci o 25 novoinficiranih sa Severa?

Sa Severa demantiji o podacima iz Prištine o 25 novoinficiranih: Nijedan zaražen, poslednji su podaci

Krizni štab: Nema novoobolelih na Severu Kosova, još tri osobe izlečene

Priština: Još 51 pozitivan na koronavirus, 9 izlečenoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.