Otkud podaci o 25 novoinficiranih sa Severa?

Korona virus Dom zdravlja Kosovska Mitrovica
FOTO: KoSSev

Od sinoć traje zabuna o tome koliki je broj inficiranih na Severu Kosova za poslednja 24 sata. Kosovski Institut za javno zdravlje kasno sinoć saopštio je da je broj novoinficiranih na Severu 25, Krizni štab u Mitrovici jutros da nema novoinficiranih, a u međuvremenu, podatke iz Prištine demantovali su Krizni štab u Zubinom Potoku i epidemiolog iz Kosovske Mitrovice, Aleksandar Antonijević. Portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti, tvrdi da su podaci tačni, te da su eventualno mogli da zakasne jedan dan i da se radi o zbirnim podacima koje kosovsko ministarstvo za administraciju i javnu upravu preuzima od kriznih štabova, i potom dostavlja kosovskom Institutu za javno zdravlje.

U izjavi za KoSSev, portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti kaže: „Nema potrebe da se brinete jer su podaci potpuno identični“, a potom je i objasnio kako je kosovski Institut za javno zdravlje došao do podataka:

„Podaci Nacionalnog Instituta za javno zdravlje odgovaraju podacima na severu. Institut je prikupio podatke koje je izneo opštinski štab za vanredne situacije, od kojih su neki mogli biti registrovani i dan ranije, ali su potpuno isti. Odnosno, izveštaji iz prethodnih dana su možda kasnili, ali su u potpunosti konzistentni (ukupno). Opštinski štab za vanredne situacije podnosi izveštaj Ministarstvu za lokalnu upravu i javnu administraciju, a ovo ministarstvo potom Nacionalnom institutu za javno zdravlje“.

Na naknadno pitanje da ni kada zbirno saberemo podatke ne dolazimo do cifara navedenih u sinoćnjem izveštaju instituta iz Prištine, od 25 navodno novoinficiranih u četiri opštine na Severu Kosova (13 sa prebivalištem u Zubinom Potoku, 6 u opštini Severna Mitrovica, 4 u Zvečanu, 2 u Leposaviću (odnosno Lešku), Hoti uverava da su podaci „identični i tačni“ zbirno sa izveštajima Kriznog štaba.

Hoti je dodao da je ove podatke takođe potvrdio i zamenik kosovskog ministra zdravlja, Sreten Trajković.

Međutim, ni zbrajanjem rezultata Kriznog štaba za poslednjih 5, odnosno 6 dana, nismo uspeli da dobijemo brojku od 25 inficiranih koronavirusom na Severu.

Prema podacima Kriznog štaba (zbirno) od 16. aprila zaključno sa današnjim danom, ukupan broj novoinficiranih za 5 dana je 23 (10 u Zubinom Potoku, 5 u Leposaviću, 4 u Mitrovici i 4 u Zvečanu). Takođe prema podacima sa jednim danom više, od 15. aprila, ukupna brojka novoinficiranih za 6 dana je 30 (11 u Zubinom Potoku, 5 u Leposaviću, 8 u Mitrovici i 6 u Zvečanu.

Do sada je na Severu Kosova prema podacima Kriznog štaba ukupno 80 inficiranih osoba, sa više izlečenja i tri letaliteta.

Po oštinama to izgleda ovako:

U Kosovskoj Mitrovici do sada je registrovan 31 slučaj (jedna osoba je preminula, a devet je izlečeno), u Zvečanu je 19 osoba obolelo, od kojih je do sada 11 izlečeno, u Zubinom Potoku registrovano je 19 slučajeva, a u Leposaviću 11 (dve osobe su preminule i jedna osoba je izlečena).

Pročitajte još:

Sa Severa demantiji o podacima iz Prištine o 25 novoinficiranih: Nijedan zaražen, poslednji su podaci

Krizni štab: Nema novoobolelih na Severu Kosova, još tri osobe izlečene

Priština: Još 51 pozitivan na koronavirus, 9 izlečenoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.