Rode podržao SAD da Priština formira ZSO, a Srbi se vrate u institucije, primetio i da još uvek nema predloga iz PR

FOTO: Tviter

Nemački ambasador Jorn Rode podržao je poruke visoke američke delegacije koja je juče bila u Prištini, a danas u Beogradu razgovara sa najvišim srpskim predstavnicima.

Viši savetnik Stejt Departmenta i američki izaslanik za Zapadni Balkan Derek Šole i Gabrijel Eskobar juče su u Prištini naglasili da Kosovo mora hitno da se angažuje sa Srbijom. SAD u potpunosti podržavaju evropski predlog, postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma, ali i primenu svih prethodno dogovorenih, te pozivaju Prištinu da formira ZSO u skladu sa kosovskim Ustavom. Ujedno tvrdi da će kosovska vlada da na sto i stavi „neke predloge povodom ovog pitanja“.

Sada nemački ambasador naglašava da je krajnje vreme da se brzo sprovedu sporazumi iz Brisela, uključujući uspostavljanje Zajednice srpskih opština u skladu sa Ustavom Kosova. Međutim:

„Kosovski predlog još uvek nije tu“ – primetio je ambasador.

„Povlačenje Srba sa Kosova iz institucija nije u skladu sa briselskim sporazumima takođe. Momentalni povratak je potreban i potrebno je da svi tome pripomognu. Želim da naglasim da su EU i SAD u potpunosti tu saveznici“, poručio je Rode.

U ovim trenucima američki dvojac je na sastanku sa srpskim ministrom spoljnih poslova. Prethodno su se sastali sa premijerkom Anom Brnabić, odnosno srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Pročitajte još:

 

Šole: Kosovo da se hitno angažuje u dijalogu sa Srbijom, ne postoji rok za sporazum, formirati ZSO u skladu sa Ustavom

 

Delegacija SAD predvođena Šoleom i Eskobarom održala sastanke sa Srpskom listom, Osmani i Kurtijem

 

Kurtijev kabinet o razgovorima sa Šoleom: Istaknuta potreba za naporima ka normalizaciji uz priznanjePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.