Kurti iz Beča: Cilj Kosova EU; Nehamer: Austrija će ubeđivati članice da to podrže

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je danas iz Beča, nakon sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, da se pitanje formiranja Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom može rešiti predlogom EU ali bez potcenjivanja Ustava. Ponovio je i da dijalog sa Beogradom treba da vodi uzajamnom priznanju, kao i da je cilj Kosova članstvo u EU. Nehamer je kazao da će Austrija i pomoći Kosovu na tom putu.

Kurti danas boravi u zvaničnoj poseti Austriji gde se sastao sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom sa kojim je, između ostalog, razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine. Nakon sastanka dvojica zvaničnika održali su konferenciju za medije.

Kosovski premijer je i na ovoj konferenciji ponovio ono što u prethodnom periodu često govori – „predlog EU je dobra osnova za nastavak pregovora sa Beogradom“.

„EU i Borelj insistiraju da se taj plan nazove predlogom EU, koji podržavaju Nemačka i Francuska. Ovaj predlog smo prihvatili 9. septembra. Ovaj predlog je dobra osnova za nastavak pregovora. Nalazimo se u trenutku kada razgovaramo o sporazumu za potpunu normalizaciju odnosa. Tu se možemo pozabaviti pitanjem Udruženja“.

Međutim, još jednom kaže, kosovski Ustav u svom duhu ne dozvoljava stvaranje jednonacionalne zajednice.

„Prema Ustavu koji je srpskoj manjini dao mnoge privilegije i koji je sastavio Ahtisari, koji je dobio Nobelovu nagradu, on u svom duhu ne dozvoljava jednonacionalno udruživanje. Prva rečenica tog plana kaže da Kosovo treba da bude multietničko društvo. Udruženja ili jednonacionalne institucije nisu u duhu tog plana Ustava. Međutim, mi nudimo najveće garancije za sve manjine na Kosovu. Veoma sam angažovan u ovom pravcu, ne potcenjujući ustavnost naše zemlje“.

Kurti je i ovom prilikom rekao da je Priština konstruktivna strana u dijalogu sa Beogradom, te da on treba da vodi uzajamnom priznanju, o čemu je, kaže, informisao austrijskog kancelara.

Ponovio je i da je cilj Kosova članstvo u EU i podsetio da su aplikaciju predali pre mesec dana.

„Cenimo podršku Austrije našoj aplikaciji na osnovu nezavisnih procena, Kosovo je najedmokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu i naš cilj je da budemo potpuno integrisani deo EU“, kazao je Kurti i ujedno se zahvalio austrijskim vojnicima koji su deo KFOR-a.

Austrijski kancelar Karl Nehamer je, sa druge strane, poručio da će njegova vlada nastojati da ubedi pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova da podrže dodeljivanje statusa kandidata.

„Važno je reći da postoje zemlje EU koje nisu priznale Kosovo. Za Austriju je važno da izgradi most, da pronađe način da ubedi zemlje članice da je ispravno i važno da Kosovu požele dobrodošlicu u evropsku porodicu“, rekao je Nehamer na zajedničkoj konferenciji za novinare i dodao da će njegova zemlja spremna da „na bilo koji način pomogne dijalogu Kosova i Srbije“, kazao je on, prenosi Beta.

Nehamer je ujedno kazao i da je Austrija spremna da pošalje dodatne trupe na Kosovo, „ako to zatraži KFOR“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.