Rekom podsetio na 22 godine od nestanka i smrti šestoro Srba iz Obilića

Šestoro Srba iz Obilića poslednji put je viđeno na današnji dan 1999. godine, u selu Mazgit, podsetili su danas iz koalicije Za REKOM pozivajući se na podatke Fonda za humanitarno pravo.

„Njihova tela pronađena su nekoliko dana kasnije. Ubili su ih pripadnici OVK, koji su ih ujutru 16.6.1999. godine pratili od Obilića do Mazgita“, navode.

Žrtve su Dejan Prokić, Slobodan Pavlović, Nenad Pavlović, Momčilo Dimić, Dimitrije Milenković i Aleksandar Milenković.

Od potpisivanja sporazuma o prekidu oružanih sukoba 9. juna 1999. godine i povlačenja srpske vojske i policije sa Kosova i Metohije do kraja avgusta 1999. godine, na Kosovu je ubijeno i nestalo 811 civila nealbanaca.

Masovni incidenti su bili retki, a uglavnom se radilo o pojedinačnim ubistvima i nestancima, podsećaju iz ove koalicije.

REKOM je Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001.

Samo dan nakon što se vratio iz Brisela gde je imao sastanak sa kosovskim premijerom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u današnjem obraćanju javnosti rekao je da je Srbija ispitala do sada 21 lokaciju, na četiri lokacije su pronađena tela, kako se pretpostavlja, ubijenih Albanaca.Istovremeno, kaže da nemaju razumevanje iz Prištine za, koliko je nabrojao, sedam lokacija za pretragu za nestalim Srbima. O detaljima šta je kazao, čitajte više u posebnoj vesti.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.