SO Severna Mitrovica: Odbornici usvojili odluku o finansiranju projekta „Rekonstrukcija krovova stambenih višespratnica u ulici Kralja Petra I“

Foto: KoSSev

Odbornici skupštine opštine Severna Mitrovica usvojili su na jučerašnjoj 36. sednici odluku o finansiranju projekta „Rekonstrukcija krovova stambenih višespratnica u ulici Kralja Petra I“ kao i odluku o usvajanju novog predloga organograma odnosno Kancelarije za zajednice.

Nakon što su usvojili zapisnik sa prethodne sedinice, odbornicima se obratila zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić rekavši da je potpisan ugovor za realizaciju projekta „Rekonstrukcija fasada zgrada u ulici Kralja Petra I“ koju su odbornici SO Severna Mitrovica usvojili septembra meseca prošle godine.

„Taj posao je ugovoren za sumu od 312.288,95 evra. Odlukom skupštine predviđeni troškovi su iznosili 424.300 evra što znači da je ostalo sredstava u visini od 112.011 koja će ostati neutrošena ukoliko ne usvojimo danas odluku da ovim sredstvima realizujemo neki drugi projekat“, kazala je Hodžić.

Dodala je da je predlog dala izvršna vlast. Ovim će biti kompletiran čitav projekat, jer su krovovi u jako lošem stanju, opisala je ona, i ako ne budu realizovali ovaj projekat uskoro:

„Zapravo, mi ćemo ugroziti investiciju“ upozorila je Hodžić.

Ovaj predlog usvojen je glasovima 12 odbornika.

Takođe, što se tiče novog predloga organograma, Hodžić je kazala da Opština Severna Mitrovica ima sedam „departmana“ (odeljenje prim.red.), od kojih je predviđeno Odeljenje za zajednice i povratak.

Kazala je da su predložili reorganizaciju organograma kako bi uvažili zahtev zamenika predsedavajućeg SO Baškima Cimiljija da se formira Kancelarija za zajednice.

Hodžić je dodala da su razmotrali opciju da od postojećeg osoblja formiraju Kancelariju za zajednice i napomenula da neće zaposliti nove radnike jer nemaju sredstava za to, ali je istakla da će „u potpunosti ispoštovati pravilnik o Opštinskim kancelarijama za zajednice i povratak“.

Ovu Kancelariju će činiti ukupno pet službenika, od toga dva iz albanske zajednice, dvoje iz bošnjačke i jedna osoba iz turske zajednice, a šef Kancelarije biće iz albanske zajednice precizirala je Hodžić.

Dalje je pojasnila da službenici ove Kancelarije ne mogu biti iz sektora zdravstva i obrazovanja.

Odbornik Baškim Cimilji (Bashkim Cimili) je kazao da osoblje ove kancelarije treba da bude iz mitrovičke opštine a ne iz drugih.

Nakon kraće rasprave i pauze kompromis je postignut sa Cimiljijem.

„Predlog ostaje na snazi, postojeći opštinski službenici vršiće dužnosti Kancelarije za zajednice“, kazala je Hodžić.

Istakla je ipak da će se potruditi da u budžetu za narednu godinu pronađu dodatna sredstva kako bi u narednom periodu mogli da objave konkurs i zaposle nove ljude na ovim pozicijama.

O ovom novom predlogu organograma glasalo je 11 odbornika.

Pod tačkom razno, odbornica SDP Ksenija Božović osvrnula se i na rad ministarstva u Prištini, odnosno na odluku o trafostanici koji su odbornici ove SO usvojili u januaru, a koje kako je kazala, ne prihvata odluka ove SO.

Ona je kazala da ne mogu oni bolje da znaju koje su potrebe građana i kakvi su problemi.

Božović je istakla da je ona odbornic u dva mandata i da je neprihvatljivo da se svake godine budžet ove opštine umanjuje.

„Ova skupština je radila i donosila odluke, ali nije nalazila na razumevanje vlade u Prištini“, poručila je Božović.

Božović je imala osim kritika i pitanja.

Ona je upitala zamenicu gradonačelnika kada će da dođe na red asfaltiranje puta u ulici Vlade Ćetkovića, te da joj je žao što gradonačelnik nije prisutan, jer živi u istoj ulici i treba da se potrudi da se to reši, na šta joj je Hodžić kazala da je to „praktično – nemoguća misija u ovoj godini“.

Takođe, Božović je rekla i da Kosovska policija treba da radi svoj posao da se u ovoj ulici smanji saobraćaj jer je ulica kako je kazala, „trosmerna“.

Upitala je zamenicu gradonačelnika i to zašto u utorak nije bilo vode u Severnoj Mitrovici.

U pitanju je bio ozbiljan kvar  i havarija u južnom delu, kazala je Hodžić, i istakla da su  našli neko prelazno rešenje ali i upozorila na to da će u narednom periodu biti prekida u vodosnadbevanju.

Iako je ova sednica bila otvorena za javnost, poziv KoSSevu ni ovog puta nije upućen iz SO Severna Mitrovica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.