Razmena teritorije ili model dve Nemačke

Fisnik Haljimi i Cvijetin Milivojević/FOTO: RTK2
Fisnik Haljimi i Cvijetin Milivojević/FOTO: RTK2

Sveobuhvatni sporazum Kosova i Srbije ne može biti postignut bez razmene teritorije. Model „Dve Nemačke“ je možda i najbolje rešenje, ali su političari prerano odustali od tog predloga, ovako sagovornici RTK2 vide moguća rešenja normalizacije odnosa Prištine i Beograda.

Politički analitičar iz Prištine, Fisnik Haljimi, veruje da je aktuelna vlast u Srbiji spremna na dogovor sa Kosovom, ukoliko on podrazumeva razmenu teritorije.

„Ostajem pri stavu da će se do normalizacije doći time što ćemo imati razmenu teritorije između Srbije i Kosova. Mislim da je to jedina realna opcija, jer svaki proces koji bi značio normalizaciju dve strane mora biti izglasan u Ujedinjenim nacijama. Treba imati saglasnost SAD-a, ali i Rusije i Kine. Verujem da će Rusija i Kina podržati predlog koji bi bio prihvatljiv za Srbiju“, tvrdi Haljimi.

Haljimi navodi da ideja o razmeni teritorija nije moderno, ali je jedino realno rešenje odnosa Prištine i Beograda.

“Što se tiče multietničnosti Kosova i Srbije, postoje 22 nacije koje žive u Srbiji, dok će na Kosovu i dalje biti između 50-60 hiljada Srba, ali i svih drugih manjina. Treba da vidimo šta je realna opcija, a šta nije i kako dalje, jer bez ovog dogovora ni Kosovo ni Srbija ne mogu napredovati ka Evropskoj uniji, što je preduslov da ljudi opstanu na ovim prostorima“, dodao je Haljimi.

Kiparski model rešenja je zamrznuti konflikt, ocenjuje politikolog iz Beograda, Cvijetin Milivojević, i dodaje da bi za srpsku vlast bio prihvatljiv model „Dve Nemačke“.

„Republika Kipar, iako članica Evropske unije, podrazumeva da je ceo Kipar pod njenim suverenitetom, dok građani severnog dela Kipra – Turci, smatraju da je to posebna država. To je jedan primer zamrznutog konflikta. Nemački model ne mora da bude loš ni za srpsku ni za albansku stranu, ako sagledate kompletan model dve Nemačke. Nažalost, mislim da političari u Beogradu, a pogotovu u Prištini, istrgnuto iz kontesta vide Nemački model, jer su to bile dve posebne države, koje se međusobno nisu priznavale“, rekao je Milivojević.

Profesor univerziteta „Džon Hopkins“ u Vašingtonu Danijel Server kaže da sporazum između Kosova i Srbije ne može da se postigne ukoliko se sa tim ne slože Sjedinjene Američke Države, dok profesor Nikolaos Cifakis, sa Univerziteta Peloponez i profesor Florijan Biber, sa Univerziteta u Gracu ocenjuju da promena granica i zamrznuti konflikt nisu rešenje kosovskog problema i izlaz vide u osnaživanju evropske perspektive.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.