Haradinaj: „Najbolji način da nagradimo žrtvovanje rudara je povratak Trepče u život“

Ramuš Haradinaj Trepča
Foto: ZKM

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

„Najbolji način da se nagradi žrtvovanje rudara, lavova tog vremena jeste da vratimo Trepču u život. Imali smo poteškoća i imaćemo ih, ali verujemo da smo u pravu i nećemo prestati da radimo sa svima – bilo na vlasti ili u opoziciji, sa severa ili juga. Radićemo sa svima za povratak Trepče. Dakle, danas radnicima čestitam na statusu koji kompanija Trepča uživa prema zakonima Kosova,“ rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj tokom svog govora povodom 30. godišnjice štrajka rudara.

KoSSev: KoSSev portal je pisao ranije o štrajku rudara u Trepči. O detaljima ovog događaja koji se dogodio 20. februara, pre tačno 30 godina čitajte u tekstu „26 godina od štrajka rudara Trepče; Déjà vu?“.

Premijer je rekao da nije slučajnost to da su se danas okupili i da nije slučajno otišao u rudnik Stari trg.

„Za sve nas ovo ima veće značenje nego da je to samo sećanje na jedan tadašnji korak. U pitanju je delo koje cenimo visoko i kojim je učinjen zaokret, a to je štrajk rudara. Mi danas nismo došli ovde da bismo se samo setili tadašnjeg žrtvovanja, već da potvrdimo to da smo tada znali šta hoćemo, a takođe znamo i danas,“ naglasio je premijer. Izrazio je želju da Trepča koja je izvor života za Šalju, Mitrovicu i Kosovo, bude i izvor života za sve.

Istovremeno, premijer Haradinaj ocenjuje da je Trepča kao izvor života veoma važna, „jer povezuje mnoge druge sektore naših života“.

„S obzirom na to da su prošle tri decenije i da još uvek nismo uspeli da ovaj resurs naše ekonomije i zemlje vratimo život, trenutak je da kažemo to da smo toliko dugo zapostavljali Trepču. Činjenica da smo izglasali Statut Trepče može da nas uteši, ali to nije dovoljno. Još uvek nismo zakonski registrovali Trepču kao kompaniju. Potrebno je registrovati i akcionare koji treba da preuzmu odgovornost, a akcionari su i rudari,“ dodao je Haradinaj, zahtevajući da deo Trepče na jugu treba da dostavi sve potrebne materijale za registraciju.

Takođe, Haradinaj je rekao da Trepča na Severu treba da pripremi sav neophodan materijal za sve radnike da bi se prava akcionara i ostvarila.

Nakon što Trepča bude registrovana kao kompanije, premijer Haradinaj je ocenio da rukovodstvo i svi koji donose odluke u Trepči treba da razgovaraju potom o akcionom planu – o tome kako će ona da funkcioniše i kako da se Trepči pristupi.

U međuvremenu, direktor Trepče, Dževdet Tahiri, prisećajući se štrajka pre 30 godina, rekao je da se radilo o narodnom otporu, u kojem se albanski narod udružio. On je apelovao da žrtva iz prošlosti danas služi ujedinjenju kako bi se postigli razvojni ciljevi Trepče.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.