Haradinaj: EU izgubila kompas, Trepča nije otvoreno pitanje između Kosova i Srbije

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da izjava portparola EU Maje Kocijančić koju je, kako su srpski mediji preneli, dala njima o tome da bi Trepča trebalo da bude deo dijaloga između Kosova i Srbije, „podriva suverenitet Kosova“.

EU je izgubila kompas, poručuje Haradinaj preko objave na svojoj Fejsbuk stranici.

„Trepča nije otvoreno pitanje između Kosova i Srbije, i narod Kosova i njegove institucije ni u jednom trenutku neće dozvoliti stvaranje lažnih tema koje su jasno usmerene ka podeli Kosova,“ rekao je Haradinaj.

Na poruku EU, reagovao je i predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji.

„Trepča nikada nije bila, niti će biti otvoreno pitanje u dijalogu sa Srbijom. Ovakvim jezikom EU podriva svaki izgled za dobar dijalog i dobrosusedske odnose. Trepča je prirodno pravo države Kosovo. Danas i zauvek,“ napisao je Veselji na Fejsbuku.

Objavom na svom Tviter nalogu, „strogo protivljenje“ rečima portparolke Evropske komisije Maje Končijačič o Trepči izneo je i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

„Kosovo i njegovi građani su vlasnici Trepče i kao suverena zemlja donosimo odluke o njenoj budućnosti,“ napisao je Pacoli, navodeći da se dijalog sa Srbijom odnosi na „uzajamno priznavanje, a ne na vlasništvo“.

Prethodno je Tanjug javio da je Kocijančič rekla za ovu agenciju da pitanje statusa Trepče treba da bude rešeno kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i naglasila „da sva otvorena pitanja između dve strane treba da se reše kroz finalizaciju dijaloga“.

Pitanje Trepče se ponovo aktuelizovalo prethodnih dana, posebno nakon što je u nedelju Skupština Kosova usvojila Statut o Trepči, na šta je reagovala Srpska lista, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i SDP. O tome pročitajte više:

Đurić: Primena Statuta kojim se otima Trepča ima iste posledice na dijalog kao uvođenje taksi

Priština: Izglasani Nacrt Zakona o dijalogu sa Srbijom, budžet i Zakon o platama

Sa današnjeg protesta građana i srpskih institucija: Sutra će ih biti trista puta manje nego što nas ima danas

SDP: Usvajanje statuta „Trepče“ je pravno nasilje

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.